Udrea politikai menekült?

2018. április 14., szombat, Belföld
Elena Udrea volt idegenforgalmi miniszter még márciusban politikai menedékjogot kapott Costa Ricában, és videokonferencián vagy bizottságban kéri kihallgatását – jelentette be Veronel Rădulescu ügyvéd tegnap a legfelsőbb bíróságon, ahol a Bute-gála ügyét tárgyalják.
  • Fotó: Narcis Vlad Barbu
    Fotó: Narcis Vlad Barbu
A legfelsőbb bíróság azonban azt állapította meg, hogy Elena Udrea nem kapott politikai menedékjogot – az ügyvédek által benyújtott dokumentumok csupán arra szolgáltatnak bizonyítékot, hogy benyújtotta ezirányú kérését –, és elutasította a volt miniszter távolsági kihallgatását, sőt, a per elhalasztását is.
Az ügyvéd védencének kérését azzal az érveléssel támasztotta alá, hogy a Szerbiában elfogott Sebastian Ghiţă volt parlamenti képviselőt – akinek más státusa van, még nem is élvez menedékjogot – több ízben is skype-on hallgatták ki, Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség ügyésze szerint azonban az Udrea által küldött dokumentumban semmi sem utal a menedékjogra, ideiglenes tartózkodási engedélyről van szó.
A bírák egyórányi tanácskozás után az ügyésznek adtak igazat.
A Bute-gála ügyében Elena Udreát 2017 márciusában alapfokon hat év letöltendő szabadságvesztésre ítélték, több vádpont is szólt ellene. Ugyanabban az ügyben Udrea volt tanácsosát, Ştefan Lungut egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, Ana Maria Topoliceanu, az Országos Befektetési Társaság volt igazgatója pedig három év felfüggesztettet kapott. Tudor Breazu eközben három év letöltendőt kapott kenőpénz elfogadásában való bűnrészesség miatt, Dragoş Botoroagă két év és hat hónap felfüggesztettet, míg a fejlesztési minisztérium volt államtitkárát, Gheorghe Nastasiát kenőpénz elfogadása miatt négyévi felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Rudel Obreját, a Román Ökölvívó-szövetség volt elnökét a legfelsőbb bíróság négy év szabadságvesztésre ítélte kenőpénz elfogadásában való bűnrészesség miatt, öt évet kapott adócsalásért és még hármat egy másik adócsalási ügy miatt, így összeolvasztva öt év börtönbüntetést kell leülnie. Ion Ariton volt minisztert azonban felmentették a hivatali visszaélésben való bűnrészesség és befolyással üzérkedés vádja alól.
Elena Udrea idén februárban utazott el előbb Athénba, onnan pedig Costa Ricába, arra hivatkozva, hogy ikerterhessége miatt különböző orvosi vizsgálatokat végeztet a karib-tengeri országban; akkor azt ígérte, hogy hazatér.
Márciusban lefényképezték, ahogy Alina Bica – a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság volt vezetője, aki szintén korrupciós perének ítélete előtt tűnt el Romániából – társaságában üldögélt egy parti mulatóban.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-04-14 07:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 141
szavazógép
2018-04-14: Belföld - :

Se városzászló, se székely zászló Csíkban

Levették a székely zászlót és a városzászlót Csíkszereda polgármesteri hivataláról, miután az önkormányzat jogerősen elveszítette a Dan Tanasă által indított pert. A zászlókat minden hírverés nélkül a napokban távolították el, hiányukra a Székelyhon portál figyelt fel.
2018-04-14: Belföld - :

Kölcsönből fizetnek

Több mint duplájára nőtt Romániában a folyó fizetési mérleg hiánya az idei első két hónapban a tavalyi év hasonló időszakához képest, a külföldi közvetlen tőkeberuházások értéke pedig 3,17 százalékkal elmaradt a tavaly január-februári szinttől – közölte tegnap a Román Nemzeti Bank.