Kölcsönből fizetnek

2018. április 14., szombat, Belföld
Több mint duplájára nőtt Romániában a folyó fizetési mérleg hiánya az idei első két hónapban a tavalyi év hasonló időszakához képest, a külföldi közvetlen tőkeberuházások értéke pedig 3,17 százalékkal elmaradt a tavaly január-februári szinttől – közölte tegnap a Román Nemzeti Bank.
  • Illusztráció: zf.ro
    Illusztráció: zf.ro
Az első két havi deficit 172 millió euró volt, ami csaknem 140 százalékos növekedés a tavalyi 72 millió eurós mérleghiányhoz képest. Tavaly a folyó fizetési mérleg éves hiánya elérte a 6,464 milliárd eurót, az előző évben jegyzett 3,498 milliárd euróhoz képest csaknem 85 százalékkal emelkedett. A folyó fizetési mérleg hiánya azt követően ugrott meg, hogy a kormány a közalkalmazotti béremelésekkel és áfacsökkentéssel felpörgette a belső fogyasztást. Az erre alapuló, 7 százalékhoz közelítő gazdasági növekedéssel Románia élen jár ugyan Európában, de a költekezésnek az országon belül kevesebb hasznát láttuk, mint külföldön.
Az import sokkal gyorsabban növekedett az exportnál: tavaly csaknem 30 százalékkal, 13 milliárd euróra nőtt a külkereskedelmi mérleg hiánya, amit a lassuló külföldi tőkebefektetések nem tudtak ellensúlyozni.
A tavalyi 4,586 milliárd eurós éves csúcs után a külföldi közvetlen tőkeberuházások idén az első két hónapban csökkenni kezdtek: 794 millió eurós összértékük elmarad az előző év január-februári időszakában Romániába érkezett 820 millió eurónyi értéktől. Románia rövid – egy éven belüli lejáratú – külső adóssága február végén elérte a 25,532 milliárd eurót, ami 2,7 százalékkal haladja meg a tavaly év végén jegyzett szintet, a hosszú távú adósság pedig 69,5 milliárd euróra nőtt a 2017. év végi 68,6 milliárd eurós szintről. A jegybank devizatartaléka március végén 34,726 milliárd euróra csökkent a február végi 35,073 milliárd euróról.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-04-14 07:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 102
szavazógép
2018-04-14: Belföld - :

Udrea politikai menekült?

Elena Udrea volt idegenforgalmi miniszter még márciusban politikai menedékjogot kapott Costa Ricában, és videokonferencián vagy bizottságban kéri kihallgatását – jelentette be Veronel Rădulescu ügyvéd tegnap a legfelsőbb bíróságon, ahol a Bute-gála ügyét tárgyalják.
2018-04-14: Belföld - :

Veszítenek, tüntetnek

Az egészségügyi alkalmazottak 10 százalékának csökkenhet a bére, ám van egy törvényes eljárás, amelynek segítségével a kórházmenedzserek ezt elkerülhetik – jelentette ki tegnap Sorina Pintea egészségügyi miniszter, miután tárgyalt a szakszervezetek képviselőivel.