Tiltakozik a MOGYE beolvasztása ellen

2018. április 14., szombat, Belföld
Vass Levente, az RMDSZ marosvásárhelyi képviselője Facebookon közzétett nyilatkozatában tiltakozott a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemnek a Petru Maior Egyetemmel való összeolvasztása ellen, amely a magyar nyelvű orvosképzés megszüntetésének veszélyét hordozza magában.
  • Fotó: umftgm.ro
    Fotó: umftgm.ro
Mint ismert, lapunk pénteki számában közöltük dr. Szabó Béla, a MOGYE oktatójának nyilatkozatát, amely szerint veszélybe került a magyar nyelvű orvosi képzés az által, hogy az egyetem egyesülne a Petru Maior nevét viselő felsőfokú oktatási tanintézménnyel, így az amúgy is meglehetősen alacsonnyá vált magyar képviselet az új egyetem vezetőségében tovább apadna. A hír óriási megütközést váltott ki az erdélyi magyar közvéleményben, hivatalos reakció azonban pénteken nem született. Szombaton Vass Levente foglalt állást az ügyben.
„A marosvásárhelyi RMDSZ elnökeként, a MOGYE valamikori diákjaként és oktatójaként, valamint Maros megyei képviselői minőségemben is tiltakozom, tiltakozunk a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem megszüntetésének kísérlete ellen.
Az 1945. május 29-én létrehozott magyar tannyelvű Bolyai Egyetem orvosi fakultásaként Marosvásárhelyre költöztetett oktatást, az 1948 és 1962 között különálló, kizárólag magyar tannyelvű intézetként működő orvos-, fogorvos- és gyógyszerészképzést, a marosvásárhelyi és romániai magyarság egyik legerősebb egyetemét próbálják összevonás révén megszüntetni, múltunkat feledésbe meríteni” – írja nyilatkozatában. Megjegyezi: tudatában vannak a Petru Maior Egyetem anyagi helyzetének kilátástalanságának, és támogatni is fogják annak valamilyen más formában való megoldását, ha erre felkérik. Ez a sajnálatos helyzet azonban nem hatalmazhat fel senkit arra, hogy a több mint 70 éves Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemet eszközként használják és a marosvásárhelyi magyarság számára reprezentatív intézményt megszüntessék. „Messzemenően elhatárolódunk attól a magatartásuktól is, hogy az érvényben levő oktatási törvényi rendelkezéseket nem tartják be, hiszen a MOGYE multikulturális jellegére és a magyar főtanszékek megalakítására vonatkozó törvényi előírást több mint hét éve figyelmen kívül hagyják. Úgy gondoljuk, hogy a két egyetem összevonását szakmai érvekkel magyarázni próbáló okfejtésnek ilyen körülmények között nincs helye, és elhatárolódunk a MOGYE Szenátusának minden ezt támogató döntésétől” – írja Vass Levente képviselő, a marosvásárhelyi RMDSZ elnöke, támogatásukról biztosítva ugyanakkor a MOGYE oktatói közösségét és diákjait.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-04-14 12:03
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 141
szavazógép
2018-04-14: Sport - Miska Brigitta:

A piros-fehérek először nyertek élvonalbeli meccset a szemerjai stadionban (Labdarúgás, I. liga)

A fergeteges hangulatban és telt ház előtt játszó Sepsi OSK hátrányból fordítva megnyerte első élvonalbeli mérkőzését a sepsiszentgyörgyi MSC stadionban a Medgyesi Gázmetán ellen az alsóházi rájátszás 5. fordulójában, így a pénteken vereséget szenvedő FC Voluntari csapatát megelőzve a harmadik helyre ugrott.
2018-04-16: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató. Nászta Katalin egykori sepsiszentgyörgyi színművész két könyvét – Thália erdélyi napszámosai (interjúkötet a Tinta Kiadó gondozásában), valamint Ének az élőknek (verseskötet) – mutatja be Cseke Gábor költő, író, közíró ma 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncegyüttes stúdiótermében és kedden 18 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó első emeleti dísztermében. A szerzővel beszélget Szebeni Zsuzsa és Czegő Zoltán.