Mi, hol, mikor?

2018. április 16., hétfő, Mi, hol, mikor?
Könyvbemutató. Nászta Katalin egykori sepsiszentgyörgyi színművész két könyvét – Thália erdélyi napszámosai (interjúkötet a Tinta Kiadó gondozásában), valamint Ének az élőknek (verseskötet) – mutatja be Cseke Gábor költő, író, közíró ma 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncegyüttes stúdiótermében és kedden 18 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó első emeleti dísztermében. A szerzővel beszélget Szebeni Zsuzsa és Czegő Zoltán.
* Székely Árpád Erdélyi Alpok című újabb kötetének bemutatójára április 19-én, csütörtökön 18 órától kerül sor a Vadon Egyesület szervezésében a Székelyföldi Vadászati Kiállítás előadótermében (Bene-ház). A helynévanyaggal foglalkozó első kötetet követően most a terjedelmes (864 oldalas), a Fogarasi-havasok, Páring, Retyezát, Bucsecs és Királykő túraútvonalait összefoglaló, természetföldrajzi áttekintéssel, új felvételekkel, átfutó képekkel, növényhatározóval stb. kiegészített nagy túrakönyv kerül bemutatásra. Az előadás a leglátványosabb fotók vetítését részesíti előnyben, kedvcsinálóként a tavaszi és kora nyári déli-kárpáti túrákra.
* Kiss Emese Háromszéki emlékfák nyomában című könyvét április 21-én, szombaton 18 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házban mutatják be a Zöld Nap Egyesület szervezésében.
 
SZÍNHÁZ
Az M Stúdió április 18-án, szerdán a Lift című előadását játssza 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Tácstúdióban. Az előadás Fehér Ferenc negyedik rendezése a társulatnál.
A Külhoni Magyar Színház Sütő András Advent a Hargitán című drámáját április 21-én, szombaton 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház galériájában adja elő. Jegyár: 25 lej.
 
BÁBSZÍNHÁZ
A Cimborák Bábszínház április 17-én, kedden és 18-án, szerdán 10 és 12 órától A halhatatlanságra vágyó királyfi című előadást családoknak játssza Sepsiszentgyörgyön a Cimborák Bábszínház stúdiótermében. Rendező Vajda Zsuzsanna és Pilári Gábor – MárkusZínház. A jegyek előfoglalását, szervezett csoportok bejelentkezését a 0755 335 400-as telefonon várják (Csüdöm Eszter).
 
ZENE
* Április 16-án, hétfőn 19 órától Paganinitől Piazzolláig címmel Costin Soare gitáros lép fel az Árkosi Kulturális Központ koncerttermében (Sepsiszentgyörgy, Bástya-ház, Olt utca 6. szám). A jegy ára 10 lej.
* Április 20-án, pénteken 19 órától Lépj tovább! címmel életépítés és önfejlesztés zenés estet tart Bagdi Bella és zenekara a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium konferenciatermében. Jegyek a városi kulturális szervezőirodában, illetve a koncert előtt a helyszínen kaphatók 20 lejért.
TÁNC
A Háromszék Táncegyüttes április 17-én, kedden 19 órától a Mundruc című táncszínházi előadását játssza a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncstúdióban. Rendező-koreográfus Könczei Árpád. A Furik Rita által rendezett AranyAsszonyok rituális folklórelőadást április 23-án 19 órától adja elő a Háromszék Táncstúdióban. Online is lehet jegyet váltani a társulat előadásaira a www.biletmaster.ro oldalon, valamint a sepsiszentgyörgyi előadásokra a kulturális szervezőirodában. Telefon: 0267 312 104.
* A Maros Művészegyüttes a Szép Palkó című gyerekelőadásával április 17-én, kedden és 18-án, szerdán 10 és 12 órától Sepsiszentgyörgyön lép fel a Tamási Áron Színház nagytermében.
 
TORTOMA ÖNKÉPZŐKÖR
Április 17-én, kedden 19 órától Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében bemutatják B. Kovács András riporter (Sepsiszentgyörgy) Ócskavasként mérték ki. A székelyföldi magánosítás csődje című könyvét. A szerzővel beszélget Kisgyörgy Tamás, a Charta Kiadó igazgatója. A kötet a helyszínen megvásárolható. Házigazda Demeter László muzeológus.
 
ANYAPSZICHOLÓGIA
Vida Ágnes, a Kismamamblog.hu szerzője Sepsiszentgyörgyön az unitárius egyházközségben tart előadást és könyvbemutatót április 18-án 17 órától. Vida Ágnes baba-, anya- és családpszichológus, a Kismamablog.hu internetes portálon évente több ezer anyuka kérdéseire válaszolva gyűjtötte össze tapasztalatait, könyvei, tréningjei, tanfolyamai szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és önmagukat is mint szülőket. Jegyek kaphatók 25 lejért az Ici-Pici Egyesületnél: Dombay Imolánál (0740 287 732), Vinkler Melindánál (0741 520 890).
 
IRODALMI PÁLYÁZAT
Az Ignácz Rózsa Erdélyi Magyar Egyesület 2018-ban is meghirdeti az Ignácz Rózsa alkotó- és prózamondó versenyét három korosztálynak: V–VIII., IX–XII. osztályosoknak és a felnőtteknek. Az alkotóverseny hívó szava: KAPU. Minden versenyző két alkotással pályázhat. Az irodalmi alkotás (függetlenül a műfajtól) terjedelme legtöbb 5 oldal lehet. Az alkotások leadási határideje: szeptember 1., e-mail: sarktunde@gmail.com. A prózamondó verseny hívó szava: SZÓ. A választott szövegrészletek terjedelme legtöbb 2–2 oldal lehet. Az egyik szövegrészlet kötelezően Ignácz Rózsától, a másik egy szabadon választott erdélyi magyar írótól származzék. A választott művek címét és a szerzők nevét jelezzék a benevezők. Az Ignácz Rózsa-könyvek kikölcsönözhetők az emlékszobából, meg is vásárolhatók.
 
ÜGYELET
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig az 1918. december 1. úti Sensiblu (telefon: 0267 310 219, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), Kézdivásárhelyen a Szabó Jenő utcai Eco (0267 364 974) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
 
RÖVIDEN
Áramszünet Kézdiszentléleken, Kézdikőváron, Kézdiszárazpatakon, Kiskászonban ma 8–18 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
Előadás a szarvasgombákról. A László Kálmán Gombászegyesület ma 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeumban vetített képes előadást tartanak a szarvasgom­bákról és a tavalyi gombásztáborról, amelyre várnak minden természetkedvelő családot.
Mozgásművészet. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és szerdán 18 órától társaságitánc-tanfolyam kezdőknek. Telefon: 0722 233 774. Info: facebook@liveartdancestudio.
Torna. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik felnőtteknek, 9 órától aerobik nyugdíjasoknak, 17 órától aerobiktánc óvodásoknak Kelemen Szende vezetésével, 19 órától aerobik felnőtteknek, 20 órától aerobik férfiaknak. Telefon: 0722 243 234.
Kézimunka. A Háromszéki fürge ujjak kézimunkakörbe a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában ma 16 órától várnak minden kézimunkázni (kötni, horgolni, hímezni stb.) szerető fiatalt és időset.
Népdalcsoportok találkozóját tartják ma 15 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Ház nagytermében.
A Szent György Napok programfüzete megvásárolható a városi jegyirodában, a Háromszék napilap értékesítő pontjainál, a Székely Hirmondó szerkesztőségében, valamint az újságárusoknál. A füzethez tartozó 5 lejes tombolával egy 1000 euró értékű, kétszemélyes, all inclusive egyiptomi nyaralást lehet nyerni a Sun Travel jóvoltából. A sorsolásra április 29-én kerül sor a Szent György Napok Főszínpadán.
Jegyek. A Reflex4 részeként bemutatásra kerülő Andriy Zholdak-rendezésre mától lehet jegyeket váltani személyesen a központi jegyirodában, valamint online a www.biletmaster.ro honlapon. A Rosmersholm május 6-án 18 órai kezdettel kerül lejátszásra külső helyszínen, a brassói Sică Alexandrescu Színház nagytermében.
Az Aranyszívek Nyugdíjas Egyesület minden szerdán 10–13 óráig várja tagjait a nyugdíjasházban tagsági díjat fizetni.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-04-16 01:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 101
szavazógép
2018-04-14: Belföld - Farcádi Botond:

Tiltakozik a MOGYE beolvasztása ellen

Vass Levente, az RMDSZ marosvásárhelyi képviselője Facebookon közzétett nyilatkozatában tiltakozott a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemnek a Petru Maior Egyetemmel való összeolvasztása ellen, amely a magyar nyelvű orvosképzés megszüntetésének veszélyét hordozza magában.
2018-04-16: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Köszönet
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik drága halottunk, özv.
CSABAI IBOLYA temetésén részt vettek, sírjára virágot helyeztek, fájdalmunkban osztoztak.
A gyászoló család
224