Khumba Transz-Afrika Expedíció, 2018 Gróf Wass Albert sírja után kutattak Dél-Afrikában

2018. április 16., hétfő, Sport
A helyszínen végzett kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy Szváziföldön nagy valószínűséggel rátaláltak gróf Wass Albert sírhelyére.
Az Afrikát átszelő székelyföldi expedíció egyik célja gr. Wass Albert (az angol–búr háború hősi halottja) sírjának felkutatása volt. Az expedíció két tagja, Tulit Zsombor és Szarukán László április 9–12. között a Dél-afrikai Köztársaság keleti határán, a Komatiport és Lomahashe közötti területen kutatott. Előzetesen Pretoriában a magyar külképviseleten a nagykövettel és egy helytörténésszel egyeztettek a legnagyobb valószínűséggel eredményt hozó útvonalról.
Az első eredmények után a keresést kiterjesztették Szváziföldre, majd Mozambikra is. A határokon katonai kísérettel keltek át. A megyényi terület mindhárom részének átkutatásában, a „fehér sír” azonosításában a lakosság mellett a helyi rendőrség, a környék falufelelősei segítették a székely fiatalokat.
A helyszínen végzett, fotókkal és hangfelvételekkel dokumentált kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy Szváziföldön, Lomahasheban, egy törzsi vezető birtokán  nagy valószínűséggel rátaláltak gr. Wass Albert sírhelyére: 260 méterre a Szváziföld–Mozambik határtól, 2,07 kilométerre a Dél-afrikai Köztársaság–Szváziföld északi határától.
Maguk készítette kis kereszttel megjelölték azt a helyet, ahol a megkérdezettek egybehangzó emlékezése szerint egykor a síremlék is látható volt. Az expedíció gr. Wass Albertnek szentelt részét április 13-án Utrecht város múzeumában zárták le, ahol a hősi halott nevét megörökítő emléktáblánál, a múzeum udvarán árbócra felhúzott székely zászló mellett rótták le kegyeletüket.
A KHUMBA Transz-Afrika, 2018 támogatói: Carola Egyesület, Nexxon, Bertis, Depo, Trisport, Garmin, Autototal, Boemurban, Szélvédő Klinika, Tuning Serv, Pista Bá, InterCars, Teamobil, T3 Kiadó, Ervin Impex, Adonis, Instal All, Deante, Demeter Lkl, Contexp, No Limit, Bon Proiect, Wood Management, Lőrincz András II., Q-Service.
Partnerek: Prevent Mozgásközpont, Háromszéki Közösségi Alapítvány, Székely Nemzeti Tanács, AlterNet.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-04-16 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 102
szavazógép
2018-04-16: Sport - :

Red Bull-győzelem Kínában (Forma–1)

Daniel Ricciardo, a Red Bull ausztrál pilótája nyerte vasárnap a Kínai Nagydíjat, amelyen a négyszeres világbajnok és címvédő brit Lewis Hamilton ötödik, a szintén négyszeres vb-győztes, német Sebastian Vettel csak nyolcadik lett.
2018-04-16: Sport - :

Sikeres verseny (Asztalitenisz)

Szombaton a sepsiszentgyörgyi Topspin-terem az asztalitenisz világnapja alkalmából amatőr pingpongversenynek adott otthont. A nyolc asztalon lebonyolított viadalon összesen harmincegyen ragadtak ütőt.