Kézdivásárhelyi Fortyogó-perA városháza új felértékelést kér, a volt bérlő korszerűsítené a fürdőt

2018. április 16., hétfő, Közélet
A megyei törvényszék közigazgatási bíróságán péntek délelőtt tartották a tizenkettedik tárgyalást a fortyogói kezelő- és üdülőegység vételi árának csökkentéséért zajló pereskedésben. Az eljárást az ingatlan utolsó bérlője – akinek a 2002/550-es törvény értelmében elővásárlási joga van –, az Incitato Fortyogó Kft. kezdeményezte Kézdivásárhely közigazgatási egység, a kereskedelmi felületek eladásával foglalkozó bizottság és az egyik felértékelést végző, sepsiszentgyörgyi engedéllyel rendelkező magánszemély ellen. A tulajdonost, a városházát képviselő Laczkó-Dávid Géza ügyvéd új bírósági felértékelést kért, amit a tárgyalást vezető testület el is rendelt. A következő tárgyalást május 11-re tűzték ki.
  • Jobb sorsra vár a Fortyogó. A szerző felvétele
    Jobb sorsra vár a Fortyogó. A szerző felvétele
A tárgyalást megelőző napon Kovács Simon Attila, az Incitato Fortyogó Kft. társtulajdonosa eljuttatta álláspontját szerkesztőségünkbe, melyben a „válaszadás jogán és a közvélemény helyes tájékoztatása érdekében” az április 11-én megjelent, Új ügyvédet szerződtetnek című cikkünkre kívánt reagálni.
„A város polgárai az olvasók tudomására szeretnénk hozni, hogy az Incitato Fortyogó Kft. 1994-től bérszerződés alapján 2004. decemberéig bérelte a Fortyogó-komplexumot. A 2002/550-ös törvény arra kötelezte a tulajdonost – állítja tájékoztatójában Kovács Simon Attila –, hogy adja el az egységet az utolsó bérlőnek a felértékelt legalacsonyabb áron. Az évek során több szakvélemény is született az eladásra hirdetett területre, valamint az épület(ek)re is: 2005 szeptemberében a vételárat 891 423 euróban állapították meg (ezen szakvéleményt semmisnek nyilvánította a Kovászna Megyei Törvényszék azzal az indokkal, hogy a szakértőt nem törvényes előírás szerint választották ki). 2007 januárjában 504 701 euróra csökkent a vételár, és ezen az áron szándékunkban állt megvásárolni a komplexumot, de Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatala visszaszolgáltatta az egykori tulajdonosoknak azt a terület, amelyen az ingatlan egy része fekszik. 2010 júliusában 252 248 euróban állapították meg a vételárat, de terület nélkül. 2012 májusában már 229 445 euró volt a vételár, de az előző években is felmerülő probléma miatt nem volt lehetséges a megvásárlása. 2016 novemberében 749 964 euróra nőtt az egység ára, ezt a szakértői véleményt kérdőjeleztük meg a közigazgatási bíróságon, ugyanis az ár háromszoros lett a 2012-es évhez viszonyítva. 2017 szeptemberében 201 630 euróra csökkent az ára, ezt a felértékelést a Kovászna Megyei Törvényszék által kijelölt szakember készítette.” „Észrevehető – magyarázza Kovács –, hogy a felértékelt ingatlan ára 2005-től 2017-ig csökkent, hiszen az épület(ek) is évről évre rongálódtak. 2004. január 15-én kiutasítottak az épület(ek)ből, megvonták a közművek szolgáltatásait, az ajtókat és a bejárati kaput behegesztették. A fűtésrendszerben maradt víz az alacsony téli hőmérséklet miatt megfagyott, a fűtőtestek elrepedtek, és tavasszal a legfelső emelettől a földszintig ömlött a víz. Minden ilyen állapotban maradt 2005. márciusáig, amikor törvényszéki végrehajtó jelenlétében újra átvehettük a komplexumot az adásvételi szerződés létrejöttéig. Kértük a tulajdonostól a bérleti szerződés meghosszabbítását, amíg aláírjuk az adásvételi szerződést, hogy újraindíthassuk tevékenységünket, de sajnos, a mai napig sincs meg ez a bérszerződés. Az Incitato Fortyogó Kft. európai uniós pályázat segítségével szeretné korszerűsíteni, felújítani a létesítményt, hogy magyarországi fürdőkhöz hasonlítson. Célunk egy modern, 21. századi fürdőkomplexum kialakítása, amelyet nemcsak városunk lakossága, hanem a környék polgárai is szívesen használhatnának. Ezzel a beruházással 40–50 új munkahely is létesülne” –  olvasható többek között Kovács Simon Attila szerkesztőségbe eljuttatott levelében.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-04-16 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 100
szavazógép
2018-04-16: Máról holnapra - Nagy D. István:

Csontvázak a szekrényből

Egészségesen vagy legalább elfogadhatóan működő országban egyértelműen közfelháborodást váltana ki az a 22 című folyóiratban megjelent, 1985-ben összeállított lajstrom, amely a külügyi hírszerzéssel együttműködők nevét tartalmazza. Természetesen ez alkalommal sem tapasztalhatunk ilyesmit. A legszembetűnőbb név Ioan Aurel Pop, a Román Tudományos Akadémia nemrégiben „felkent” elnökéé, aki a Babeş–Bolyai Tudományegyetem leköszönő rektora, történészprofesszor, több külföldi egyetem vendégtanára.
2018-04-16: Közélet - :

ET-szakbizottsági ülés Bálványoson

Kovászna Megye Tanácsa pénteki rendkívüli ülésen elfogadta az Európa Tanács és az önkormányzat közötti pénzügyi megállapodástervezetet.