Erdélyi kutatók munkája segítheti a malária gyógyítását

2018. április 16., hétfő, Belföld
A maláriát gyógyító szer előállítását segítő módszert dolgoztak ki a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar kutatói.
  • Fotó: Wikimedia Commons
    Fotó: Wikimedia Commons
A Balog Adalbert, a Sapientia EMTE professzora és Domokos Erzsébet, a MOGYE adjunktusa vezetésével folyt kutatás eredményeit a világ egyik legidézettebb tudományos folyóiratában, a Frontiers in Plant Science-ben közölték – számolt be a Sapientia közleménye. Az összegzés felidézi, hogy a malária gyógyítására alkalmazott legfontosabb hatóanyag, az artemisinin felfedezéséért Tu Ju-ju kínai tudós 2015-ben orvosi Nobel-díjat kapott. A marosvásárhelyi kutatók annak a lehetőségét vizsgálták, hogy miként lehetne növelni az egynyári ürömből (Artemisiaannua) kivonható artemisinin hatóanyag mennyiségét. A Sapientia EMTE marosvásárhelyi karán elvégzett kísérletek során – 100 gramm növényre számolva – az artemisinin mennyiséget 17 százalékkal sikerült növelni, ha a növények gyökereit a rhizophagus irregularis szimbionta gombával kezelték. Ugyanakkor kimutatták, hogy a szimbiózis a növényeket sokkal ellenállóbbá teszi a szárazság elviselésére, ami nagyon fontos felismerés, mivel az egynyári üröm ipari termesztése olyan trópusi és szubtrópusi területeken folyik, ahol egyre nagyobb problémát jelent a vízhiány.
A közlemény szerint mivel maláriában jelenleg 550 millió embert fertőzött világszerte és a halottak száma évente eléri az egymilliót, ennek jelentős hányada gyermek, az egynyári üröm termelése, valamint a belőle kivont hatóanyag mennyiségének növelése nagy kihívást jelent a gyógyszergyártók számára.
A felfedezés nagyban hozzájárulhat a malária elleni hatóanyag olcsóbb és nagyobb mennyiségben való termeléséhez. A kutatásban a két kutatásvezető mellett Mara Gyöngyvér, Jakab-Farkas László, Bíró-Janka Béla és Albert Csilla (Sapientia EMTE), valamint Darkó Béla (MOGYE) is részt vett.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-04-16 16:21
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 103
szavazógép
2018-04-16: Világfigyelő - :

Befejezték a szavazatok számolását

Befejezték az április 8-i országgyűlési képviselő-választáson leadott összes szavazat megszámolását, valamennyi egyéni választókerületben megszületett a nem jogerős végeredmény.
2018-04-16: Közélet - :

Farkas Árpádot Pro Urbe-díjjal tüntetik ki

Rég nem látott egyetértésben szavazta meg a sepsiszentgyörgyi helyi tanács az idei Pro Urbe-díjak átadására vonatkozó határozatot. A város legmagasabb kitüntetéséből ezúttal kettőt osztanak, az egyiket Farkas Árpád Kossuth-díjas költő, lapunk volt főszerkesztője kapja, a másikat Ioan Cucu ortodox lelkész. Az erre vonatkozó határozatot percek alatt fogadta el hétfői ülésén a testület, noha korábban többször is hosszas, nehéz viták tárgya volt a jelölés és az etnikai arányosság.