Farkas Árpádot Pro Urbe-díjjal tüntetik ki

2018. április 16., hétfő, Közélet
Rég nem látott egyetértésben szavazta meg a sepsiszentgyörgyi helyi tanács az idei Pro Urbe-díjak átadására vonatkozó határozatot. A város legmagasabb kitüntetéséből ezúttal kettőt osztanak, az egyiket Farkas Árpád Kossuth-díjas költő, lapunk volt főszerkesztője kapja, a másikat Ioan Cucu ortodox lelkész. Az erre vonatkozó határozatot percek alatt fogadta el hétfői ülésén a testület, noha korábban többször is hosszas, nehéz viták tárgya volt a jelölés és az etnikai arányosság.
  • Farkas Árpádot idén március 15-én Kossuth-díjjal tüntették ki. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
    Farkas Árpádot idén március 15-én Kossuth-díjjal tüntették ki. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
Az 1997-ben Kónya Ádám javaslatára alapított díjból 16 éven keresztül évente négyet ítéltek oda azoknak a legalább 70 évet betöltött személyiségeknek, akik hosszú ideig „pénz és taps nélkül” szolgálták a közösséget.
A megyeszékhely lakossági összetételének megfelelően a négyből három díjazott magyar, egy pedig román nemzetiségű volt, 2014-től kezdve azonban már csak évente egy Pro Urbe-díjat adományoz az önkormányzat. Ez ellen az elmúlt években Rodica Pârvan szociáldemokrata tanácstag folyamatosan tiltakozott, sérelmezte, hogy nem az általuk jelölt Cucu részesül az elismerésben, számításai szerint ugyanis négyévente a románokat illeti meg a díj. Idén határozattervezetet is benyújtott, amelyben vagy a régi, négyes rendszerhez való visszatérést kérte, vagy két kitüntetés odaítélését. Ez utóbbi változatot végül a tanács meg is szavazta, így idén a románság jelöltje is részesül a díjban.
Így már a szokott paprikás hangulattól mentesen, nyugodt légkörben zajlott le a tegnapi, rendkívüli tanácsülés. A Pro Urbe-díjakat minden évben a Szent György Napokon, ünnepélyes körülmények között adják át.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-04-16 18:40
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 104
szavazógép
2018-04-16: Belföld - :

Erdélyi kutatók munkája segítheti a malária gyógyítását

A maláriát gyógyító szer előállítását segítő módszert dolgoztak ki a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar kutatói.
2018-04-17: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató
Nászta Katalin egykori sepsiszentgyörgyi színművész két könyvét – Thália erdélyi napszámosai (interjúkötet a Tinta Kiadó gondozásában), valamint Ének az élőknek (verseskötet) – mutatja be Cseke Gábor költő, író, közíró ma 18 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó első emeleti dísztermében. A szerzővel Szebeni Zsuzsa és Czegő Zoltán beszélget.