Kétezer lejes bírság szemetelésért

2018. április 17., kedd, Közélet
Borsos bírsággal zárult a Rétyi Nyír természetvédelmi területen múlt hónap végén felfedezett nagy mennyiségű hulladék ügye. A szemétben talált számlák és más okiratok nyomán azonosított egerpataki férfinak kétezer lejes bírságot kellett kipengetnie, illetve további hétszáz lej körüli összeget, a hulladék eltakarításának ellenértékét a köztisztasági vállalatnak.
Amint arról beszámoltunk, lakossági bejelentés nyomán nagy mennyiségű hulladékot fedeztek fel a megyei természetvédelmi és hegyimentő központ munkatársai március végén a Rétyi Nyír területén (fotó). A hatóságok nyomozást indítottak, és a hulladék között megtalált különböző dokumentumok alapján rövid idő alatt azonosították az elkövetőt, egy egerpataki férfit, akit a környezetvédelmi őrség a múlt héten meg is bírságolt kétezer lejre.
Dombora Lehel, Réty község polgármestere lapunk megkeresésére elmondta: az illető elismerte, hogy valóban ő szállította a természetvédelmi területre az igen vegyes – egyebek mellett bútorokat, ágyneműt is tartalmazó – hulladékot. Időközben sikerült tisztázni, hogy a környezetvédelmi őrség hatáskörébe tartozik a bírságolás, és ez meg is történt. Az elöljáró tudomása szerint a vétkes már ki is fizette a pénzbüntetést. Dombora Lehel ugyanakkor elmondta, a napokban egyeztettek a Tega köztisztasági vállalattal a hulladék elszállításának ellenértékéről, amit teljes egészében az illetőre terhelnek. Amennyiben nem derült volna ki az elkövető személye, először az önkormányzat kapta volna a számlát, majd a rendőrséggel együttműködve ők hajtották volna be az azonosított tettesen. A polgármester tudomása szerint elég tetemes összegről van szó, ami meghaladja a 700 lejt.
Máthé László, a Tega vezetője lapunknak megerősítette: a vállalat ebben az esetben – mivel nem építkezési hulladékról van szó – 110 lejt számít fel köbméterenként. Nagyjából hét köbméter szemetet szállítottak el – tette hozzá.
Dombora Lehel felvetésünkre elmondta: nagyon remélik, hogy a hatósági fellépéssel hosszú időre elveszik a kedvét azoknak, akik hasonló tettekre ragadtatnák magukat.
Amire egyébként nem volt eddig példa, építkezési hulladékot még találtak a Rétyi Nyír területén, jóval kisebb mennyiségben, illetve a község környékén van néhány árok, amely mentén találnak odahordott szemetet.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-04-17 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 102
szavazógép
2018-04-17: Világfigyelő - :

Újabb szankciók következhetnek

A Fehér Ház egyelőre még fontolgatja az Oroszország elleni újabb szankciókat – közölte Sarah Huckabee Sanders szóvivő.
2018-04-17: Közélet - Iochom István:

Varjúriasztás félsikerrel (Szóvá tesszük )

Mint már hírül adtuk, Kézdivásárhely polgármesteri hivatala immár több módszerrel – a Molnár Józsiás park fáinak a vissza­nyesésével, ragadozó madarak hangját utánzó felszereléssel, illetve egy erős hangot kiadó szerkezettel – is próbált megszabadulni az egyre nagyobb vetésivarjú-populációtól – egyelőre félsikerrel.