Új fizetések az egészségügyben Zűrzavar a pótlékok körül

2018. április 17., kedd, Közélet
Nem minden háromszéki kórház és egészségügyi intézmény tudta kiadni a márciusi fizetésekkel együtt az új szabályozás szerinti pótlékokat is, több egységnél még folynak az egyeztetések a fenntartóval és a szakszervezettel. Míg az orvosok és asszisztensek többsége jóval nagyobb alapfizetést vitt haza a múlt héten, mint egy hónappal korábban, addig a vezető beosztásúak, az adminisztrációban dolgozók, a kórházi személyzet többi kategóriájának alapbére nem változott.
  • A kovásznai szívkórházban lesznek, akiknek csökken a fizetése. Albert Levente felvétele
    A kovásznai szívkórházban lesznek, akiknek csökken a fizetése. Albert Levente felvétele
A kézdivásárhelyi és a baróti kórház be tudta tartani a bértörvény szerint a pótlékokra engedélyezett 30 százalékos keretet, de a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház egyelőre a februári szinten adta ki a pótlékokat, mert az előzetes számításokból kiderült, jóval túllépi a törvény szabta felső határt. András-Nagy Róbert kórházmenedzser lapunk érdeklődésére elmondta, jelenleg egyeztetnek a kórházat fenntartó megyei tanáccsal, de szerinte jó megoldás nem nagyon születhet, mert a törvényes keretet semmiképpen nem szabad túllépni, és a juttatásokat sem lehet az előírt alsó határ alá csökkenteni.
A március elsejétől életbe lépett bértörvény és a március 30-án közzétett pótléktörvény anomáliákat szül a rendszerben, nem veszi figyelembe az adott munkakörrel járó felelősséget, veszélyes körülményt, az egyes osztályok közötti nehézségi fokot, az esetszámot, márpedig méltányos bérezést csak ezek figyelembevételével lehetne megvalósítani – véli a kórházvezető.
Szerinte nincs rendjén, hogy az osztályvezető orvos kevesebbet keres, mint az osztályán dolgozó orvoskollégája, a főnővér bére kisebb, mint a többi asszisztensé, az orvosírnok fizetése nagyobb, mint a többmilliós eszközvásárlásokért felelős beszerzőé vagy a bérelszámolóé.
Arra, hogy a megyei kórház alkalmazottai közül csökken-e valakinek a bére, egyelőre nehéz biztosan válaszolni, az körvonalazódik, hogy ott, ahol korábban 100 százalékos többletjuttatást kaptak, és ezután 25–50 százalékkal számolnak, minden bizonnyal lesz kiesés. A menedzser szerint teljesítményalapú bérezésre lenne szükség, ez jót tenne az egész egészségügyi rendszernek, ösztönzőleg hathatna a betegellátás minőségének javulására is.
Míg a kórházak esetében saját bevételből kiegészíthető a szükséges pótlékkeret – ami ellenben a beruházások rovására menne –, az egészségügyi minisztérium alárendeltségébe tartozó intézmények más elbírálás alá kerülnek, közülük egyeseknek nincs is saját jövedelme.
A Sanitas szakszervezet szerint a kovásznai Dr. Benedek Géza Szívkórház, a megyei mentőszolgálat, a közegészségügyi igazgatóság és a megyei vérközpont alkalmazottai közül többen veszítenek korábbi jövedelmükből, ezért a szervezet tárgyalásokat folytat az érintett munkáltatókkal.
Vasile Neagovici bizalmi lapunknak elmondta, Kovászna megyében egyelőre csak a kézdivásárhelyi és a baróti kórház tartotta be az új bértörvény előírásait, az alapbéreket ugyan mindenütt szabályosan számították ki, de a pótlékok körül nagy a káosz.
Dr. Antal Álmos, a megyei kórház orvosigazgatója szerint olyan pótléktörvényt varrtak a kórházak nyakába, amit lehetetlen igazságosan alkalmazni, rengeteg elégedetlenséget, visszás­ságot szül. Úgy tartja, rendjén van, hogy emelték az orvosok és asszisztensek fizetését, de az azonos kategóriák közötti különbségtétel nem veszi figyelembe a felelősséget. Ne azért válasszon valaki egy bizonyos szakot, mert ott nagyobb a fizetés, ne menjen sebésznek az, aki eredetileg labororvos akart lenni – szögezi le az igazgató.Kérdésünkre, hogy az emelt fizetések meg tudják-e fékezni az orvos- és asszisztenskivándorlást, illetve a kórházigazgatók, menedzserek, általában a vezető beosztásúak bérének lemaradása említett kategóriák mögött eltántoríthatja-e őket attól, hogy ilyen felelős munkakört vállaljanak, András-Nagy Róbert azt mondta, a rendszernek több hibája van, nem valószínű, hogy csupán a fizetésekkel meg lehet állítani az elvándorlást, de az tény, hogy lesznek, akik váltanak és felállnak az igazgatói székből. Van is már erre példa, egy brassói kórházigazgató lemondott, mert orvosként többet keres.
András-Nagy Róbert a múlt héten tette le sikeresen a menedzseri versenyvizsgát, újabb négy esztendőre ő lesz a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-04-17 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 104
szavazógép
2018-04-17: Közélet - Bokor Gábor:

Fémkorlátot tesznek a Kovászna pataka mellé

Lebontják a Kovászna központján átfolyó patak medrét határoló betonkorlátot. A fürdőváros központjában lévő korlát az évek során tönkrement, rontja a városképet, így a Kovászna pataka mellé fémből készített, új határolót szerelnek, amely kellő biztonságot is nyújt a gyalogosoknak – erről döntött utóbbi ülésén a helyi tanács.
2018-04-17: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Pénz három utcára

Szokatlanul korán, április közepén hajtotta végre első költségvetés-módosítását Sepsiszentgyörgy önkormányzata a tegnapi, rendkívüli tanácsülésen. Az ok az, hogy 4,425 millió lejjel nőttek a város bevételei, miután a helyi fejlesztések országos programjában négymillió lejt utaltak ki a Kertész, a Sas és a László Ferenc utca javítására, illetve a Mikes Kelemen Líceum főépületének felújítására; 425 ezer lej a megyeszékhely saját bevételeinek növekedéséből származik.