Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Május 8-án ül össze az új országgyűlés

2018. április 17., kedd, Világfigyelő

Május 8-ára hívja össze az Országgyűlés alakuló ülését Áder János magyar köztársasági elnök, aki Orbán Viktort, a Fidesz-KDNP pártszövetség listavezetőjét kérte fel a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére – olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal oldalán megjelent közleményben.

  • Fotó: parlament.hu
    Fotó: parlament.hu

Az alaptörvény értelmében a köztársasági elnök az Országgyűlés alakuló ülését az országgyűlési képviselők választását követő harminc napon belüli időpontra hívja össze. Az új Országgyűlés május 8-án, 10 órakor kezdi meg munkáját. Áder János ezzel egy időben az Országgyűlésbe bejutott, országos listáról mandátumot szerző pártok és pártszövetségek listavezetőit levélben kérte fel, hogy kezdjék meg az Országgyűlés alakuló ülésével kapcsolatos egyeztető tárgyalásokat. A parlament megbízatása az alakuló üléssel kezdődik, és a következő Országgyűlés megalakulásáig tart.

A köztársasági elnök az alakuló ülésen tesz javaslatot a miniszterelnök személyére, akinek megválasztásához a képviselők több mint felének a szavazata szükséges.

Szintén az alakuló ülésen választják meg – az országgyűlési törvény szerint a frakcióvezetők indítványára, a korelnök javaslata alapján – titkos szavazással a házelnököt, valamint nyílt szavazással az alelnököket és a jegyzőket. Közös indítvány híján a legnagyobb létszámú képviselőcsoport vezetője jogosult a házelnök személyére indítványt tenni. Ez esetben az alelnököket és a jegyzőket már az ő javaslatára választják meg, a frakcióvélemények meghallgatása után. A háznagyot a házelnök javaslatára választják meg. A megválasztott képviselők megbízólevelüket az Országgyűlés alakuló ülését megelőzően a köztársasági elnöknek nyújtják be. Az alakuló ülést az államfő nyitja meg, majd tájékoztatást ad a megbízólevelek átvételéről. A korelnök és a korjegyzők hivatalba lépése után a Nemzeti Választási Bizottság elnöke és a Nemzeti Választási Iroda elnöke számol be a választásról az Országgyűlésnek.

A képviselők a mandátumvizsgálat eredményéről szóló határozat elfogadása után esküt tesznek, majd vita nélkül határoznak a választással kapcsolatos beszámolók elfogadásáról. Szintén az alakuló ülésen, a választási beszámolók elfogadása után jelentik be a frakciók megalakulását.

Az április 8-i parlamenti választáson a Fidesz–KDNP 133 országgyűlési mandátumot szerzett, a Jobbik 26, az MSZP-Párbeszéd 20, a Demokratikus Koalíció 9, a Lehet Más a Politika 8 parlamenti helyet kap.

Egyéni választókerületből szerzett mandátumot az Együtt egy jelöltje, továbbá egy független képviselőjelölt, és kedvezményes mandátumhoz jutott a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata.

Hozzászólások
Szavazás
Mit gondol az új kormányról?eredmények
szavazatok száma 18
szavazógép
2018-04-17: Közélet - Demeter J. Ildikó:

A stadionért küzd Sepsiszentgyörgy

Hosszú ideje kéri a Szemerja negyedi sporttelepet Sepsiszentgyörgy önkormányzata, de mindeddig csak az ígéretekkel maradt. Ennek ellenére nem adják fel – közölte Antal Árpád polgármester, aki szerint van remény, hogy a városé legyen a helybeliek által néhány évtizede felépített, de állami tulajdonban levő, és eléggé elhanyagolt létesítmény.
2018-04-18: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

KÖNYVBEMUTATÓ
Székely Árpád Erdélyi-Alpok című újabb kötetét április 19-én, csütörtökön 18 órától mutatják be a Vadon Egyesület szervezésében Sepsiszentgyörgyön a Székelyföldi Vadászati Kiállítás előadótermében (Bene-ház). A helynévanyaggal foglalkozó első kötetet követően most a terjedelmes (864 oldalas), a Fogarasi-havasok, Páring, Retyezát, Bucsecs és Királykő túraútvonalait összefoglaló, természetföldrajzi áttekintéssel, új felvételekkel, átfutó képekkel, növényhatározóval stb. kiegészített nagy túrakönyv kerül bemutatásra. Az előadáson kivetítik a leglátványosabb fotókat, kedvcsinálóként a tavaszi és kora nyári déli-kárpáti túrákra.