Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Szent György NapokBánsági jelenlét

2018. április 24., kedd, Közélet

A Szent György Napok kulturális hetének első kiállításán a bánsági képzőművészek mutatkoztak be Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Művészeti Központban (EMŰK), csoportos tárlatuknak – mint már évek óta a Bánsági Magyar Napokon, de a vendégszerepléseken is – a Jelenlét címet adták. Mint Szász Enikő színművész, a Bánsági Magyar Napok egyik szervezője a tegnap délutáni kiállításmegnyitón megindokolta, az állandó címet nem ok nélkül választották: hangsúlyozni szeretnék, jelen vannak a bánsági, az összmagyar kulturális életben, helyet és rangot követelve maguknak.

  • Kiállítás az EMŰK-ben. Albert Levente felvétele
    Kiállítás az EMŰK-ben. Albert Levente felvétele

A tárlaton 21 magyar vagy magyar kötődésű képzőművész állít ki, tárlataik etnikai, nem esztétikai alapon szerveződnek, és ezt az elején nem volt könnyű elfogadtatni a multikulturalitásáról híres Temesváron sem – mondta Szász Enikő.

Tárlatnyitó előadásában Szekernyés János műkritikus, a Romániai Képzőművészek Szövetsége temesvári szervezetének elnöke ismertette Temesvár képzőművészeti életét az elejétől napjainkig, kiemelve, a magyar művészeknek mindig meghatározó szerepük volt a város képzőművészeti életében.

És hogy mennyire ragaszkodnak az erdélyi magyar művészethez szórványbeli vendégeink, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Szakács Béla szobrász az EMŰK-nek ajándékozta a kiállításon szereplő egyik munkáját.

A kiállításmegnyitón fellépett Luiza Zan dzsesszénekes, nagybőgőn Vitályos Lehel kísérte.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 292
szavazógép
2018-04-24: Közélet - Fekete Réka:

Aki a zenét is hímezi (Szent György Napok)

Különös látvány- és hangzásvilág keveredik Szirmay Zsanett budapesti textil- és grafikusművész kiállításán, amelyet tegnap nyitottak meg a sepsiszentgyörgyi Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben. Zene és képzőművészet, hagyományos népi hímzések és digitális technika találkozásából jött létre a Sound­weaving, olyan zene, amely hímzésmintákból születik.
2018-04-24: Közélet - Nagy B. Sándor:

Illusztrációk mesével és reneszánsz muzsikával (Szent György Napok)

Illusztratúra: Pennaforgatók Mátyás király mesebirodalmában címmel kiállítás nyílt vasárnap a Tein Teaházban, amelyen először egy rövid eszmefuttatást hallhattunk az illusztráció művészetéről Németh Júlia művészettörténész tollából, majd Szabó Enikő mondott mesét, végezetül pedig a Filip Consort Családi Együttes hangulatos reneszánsz muzsikával örvendeztette meg a jelenlévőket.