Szilágyi Domokos-versgyűjtésA család is részt vett

2018. április 26., csütörtök, Közélet

Idén lenne nyolcvanéves Szilágyi Domokos költő, író, műfordító (1938–1976). Az ő emlékére a magyar költészet napja alkalmából közösségi vers- és fotógyűjtő akciót hirdetett a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár, a beérkező művekből pedig a Szent György Napok második napján virtuális tárlatot hoztak létre az intézmény honlapján és Facebook-oldalán.

  • Vargha Mihály: Szilágyi Domokos, diófapác
    Vargha Mihály: Szilágyi Domokos, diófapác

A költészetet és Szilágyi Domokos líráját kedvelők 2018. április 11-e éjfélig küldhettek be – a felhívás szerint – legtöbb nyolcsoros verset vagy versrészletet a költő alkotásából, illetve ehhez kapcsolódóan egy felismerhetően sepsiszentgyörgyi helyszínű vagy vonatkozású fotót, amely hangulatában, jelentésében vagy más tekintetben talál a választott vershez, versrészlethez.

Néhány esetben több verset, nagyobb szövegrészletet vagy több fotót is kaptak a szervezők, ezek közül mindenkitől csak egy szöveget és egy fotót tettek közzé a virtuális albumban, a teljes gyűjteményt Facebook-jegyzetben foglalták össze.

Szonda Szabolcs, a könyvtár igazgatója lapunknak elmondta, nagyjából ugyanannyi érdeklődő volt az akció iránt, mint más hasonló rendezvényeken, és bár kissé eklektikus volt, ami beérkezett – mert volt, aki saját szöveget küldött be, vagy csak Szilágyi Domokossal kapcsolatos szöveget, fotót –, talán emiatt is nagyon sokféle anyag gyűlt a költőről. Mint mondta, az ilyenfajta akcióik nem szoktak nagy tömegeket vonzani, általában csak azok az olvasók mozdulnak meg ilyenkor, akiknek tényleg van mondanivalójuk. Hozzátette: örömmel vették, hogy a család is válaszolt a felhívásra, külön köszönetét fejezte ki Szilágyi Mártának és özv. Szekeres Istvánné Szilágyi Juditnak a beküldött versekért, kéziratfotóért és a családi albumból származó fotókért. A költő egyik húga személyesen is bent járt, és elmesélte, hogy Szilágyi Domokos gyakran rögtönzött verseket a családnak, melyek közül az egyik kevésbé ismert kéziratát ajándékozta a könyvtárnak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1811
szavazógép
2018-04-26: Közélet - Fekete Réka:

Orvost keres Mikóújfalu

Felcsillant a remény, hogy lesz orvosa Mikóújfalunak, a község polgármestere közelebbről erről egyeztet egy külföldről hazatelepedett szakemberrel. A helyi családorvos március elsejei visszavonulása óta megüresedett praxis betöltése érdekében Demeter Ferenc mostanáig hét orvossal tárgyalt, de mindeddig nem járt sikerrel.
2018-04-26: Közélet - Iochom István:

Kiválasztották a totempályázat nyertesét (Kézdivásárhely)

Négy terv érkezett be a Kézdivásárhely Önkormányzata által kiírt totempályázatra, amelyekről héttagú zsűri döntött. Ennek elnöke Bokor Tibor polgármester, további tagjai pedig Vetró B. András képzőművész, Demeter Enikő építészmérnök, ifj. Gál Zoltán, a Romániai Építész Kamara Kovászna megyei tagja, Szilveszter Szabolcs helyi tanácstag. A projekt kezdeményezője, Nagy-Babos Tamás városi képviselő, magyartanár és Ménessy Kinga, a kommunikációs iroda vezetője.