Tehetségnap a Mikóban

2018. május 10., csütörtök, Közélet

Mesejátékkal kezdődött és kísérleti bemutatóval, nyelvi vetélkedővel, sportjátékkal végződött tegnap a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban tartott tehetségnap. Aki részt vett, jól szórakozott, de szellemi puttonya is nehezebbé vált a nap végére.

  • A biológialaboratórium valóságos élőlénymúzeum. Fotó: Albert Levente
    A biológialaboratórium valóságos élőlénymúzeum. Fotó: Albert Levente

A Kiss Manyi Színjátszó Kör német nyelvű Hófehérke mesével indított, majd a táncosok vették birtokukba a színpadot, végül A négyszögletű kerek erdő néhány jelenetét mutatták be magyar nyelven. A díszteremben a legorobotika szerelmesei mutatták be legújabb alkotásukat, a Tudósklub diákjainak ez inkább edzés, mint kihívás volt, hisz a nemrég tartott országos CanSat versenyről második díjjal tértek haza Konstancáról, az őket csodáló kisdiákok a látottak mellett ezt is igen értékelték. Arany János nemcsak versekben szólalt meg, hanem egy diák dalszerzeménye révén is, a nyelvi játékokban több volt a találékonysági teszt, mint a tudásellenőrzés, a matematikai-logikai dzsungelben a legleleményesebbek ügyeskedtek, a vegyészek a kísérletek rabjai­vá váltak, a biológialaboratóriumban preparált és kitömött állatok között forgolódtak a kíváncsiskodók, akik pedig sportolni vágytak, még a szárazföldi hokit is kipróbálhatták.
Egy napra a játék és tudás barlangjává vált az iskola, no nem teljesen, hisz a végzős osztályoknak erre nincs idejük, de aki tehette, sutba vágta a könyvet, füzetet, és műhelyről műhelyre vándorolva bámulta a csodát. Azt, amit diáktársaik délutánonként, nem kötelező programként művelnek: művészetet, tudományt, sportot, mind olyasmit, amihez tehetség, kreativitás, alkotásvágy, kitartás kell.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4538
szavazógép
2018-05-10: Közélet - Nagy D. István:

A kormányhoz fordulnak (Háromszéki árvízkárok)

11,5 millió lej szükséges a Kovászna megye több térségét is súlyosan érintő tavaszi áradások okozta károk elhárítására. A megyei önkormányzat a prefektúrával közösen a kormányhoz fordul támogatásért. A Bukarestbe felterjesztett határozattervezet szerint a helyreállítási munkálatok között egyebek mellett öt híd, valamint több községi közút újjáépítése, rendbetétele szerepel.
2018-05-10: Közélet - Tibodi Ferenc:

Ízelítő a fekete kontinensből (Khumba Transz-Afrika Expedíció)

A résztvevők – Tulit Zsombor, Szarukán László (Székelyek a magasban SK) és Debreczeni László, Demeter László (Sepsi Sic Outland Expedition) – elmondása szerint összességében nem volt veszélyes a február 25. és április 25. között lezajlott Khumba Transz-Afrika Expedíció, 2018, s megítélésük alapján rossz a híre a fekete kontinensnek, amely önmagában egy gyönyörű hely. A Port Szaídból rajtoló és Fokvárosban véget érő túra nyolc országot érintett, az autóval megtett valamivel több mint 16 000 kilométer alatt csak a technikai gondok okoztak fejfájást a székelyeknek.