A Büdös-hegy napja Bálványosfürdőn

2018. május 14., hétfő, Közélet
A Vinca Minor Egyesület, a Csomád–Bálványos Natura 2000 terület gondnoksága kilencedik alkalommal tartotta meg a Tanulj és szórakozz a Büdös-hegy napján nevű rendezvényét szombaton Bálványosfürdőn. Az egész napos találkozó célja idén is a Csomád–Bálványos védett terület természeti értékeire való figyelemfelhívás alternatív tantárgyversenyek, játékos gyermekprogramok, tájékozódási futás, illetve további izgalmas vetélkedők révén.
  • Mintegy százötven diák vett részt a bálványosi rendezvényen. A szerző felvétele
    Mintegy százötven diák vett részt a bálványosi rendezvényen. A szerző felvétele
A megnyitót a négycsillagos Bálványos Resort Szálloda parkolójában tartották, majd a kisebbik konferenciateremben különböző játékos és szórakoztató vetélkedőket, foglalkozásokat, helytörténeti, valamint biológiai és természetismereti versenyeket szerveztek. A csíkszeredai Zöld Székelyföld Egyesület a Hangyasuli keretében hangyarejtvény-programot bonyolított le, újdonságként pedig Zsigmond Győző, a László Kálmán Gombászegyesület elnöke gombaismertetőt tartott, amelyet a gyermekek nagyon kedveltek. A Tündérkerti vigadalom programvezetője a zágoni Nagy Réka tanárnő volt, a Büdös-hegyi ki mit tud Majos Andrea biológus vezetésével zajlott.
Az idei rendezvénynek mintegy százötven általános iskolás résztvevője volt. Az ebéd – a Gecse Pékség által készített szendvics – elfogyasztása után kezdődtek el a játékos, szórakoztató programok, szakmai túrák: az erdei gyalogtúra, a növény- és állatismertető, a tájékozódási futás, az elsősegélynyújtás terepen stb. A csapatokat szakemberek vezették, és a programokba a tanulók szülei is bekapcsolódhattak.
Para Zoltán, a Vinca Minor Egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta: fontosnak tartja, hogy legyen egy olyan nap, amikor a Csomád–Bálványos Natura 2000 területre összpontosítanak, és örömmel nyugtázzák, hogy évről évre nő a részt vevő iskolák száma. Most is az egész megye területéről érkeztek résztvevők, és minden esztendőben beneveznek új csapatok is, ezúttal például az uzoni Tatrangi Sándor Általános Iskola hatodik és hetedik D osztályosai, fiúk és lányok voltak jelen Szász Erika és Márkos Zsuzsa tanárnők vezetésével. Para hangsúlyozta: mindez csapatmunka, nagyon sok önkéntes, volt és jelenlegi kolléga önzetlenül, maximális szakmai hozzáállással segíti munkájukat. Az egyesületi elnök külön kiemelte azon pedagógusok segítségét, akik minden évben elkísérik a csapatokat, a szakemberek, biológusok, erdőmérnökök nélkül nem lenne sikeres a rendezvényük, de támogatóikról sem szabad elfeledkezniük. Szmolka Péter erdő- és vadgazdamérnök nevét emelte ki, aki évek óta jelen van a rendezvényen, és idén is izgalmas szakmai túrát tartott, Kövér Sándor testnevelő tanár pedig tájékozodási futást szervezett, míg a Tamás Réka biológus által vezetett csoport a Csomád–Bálványos védett terület növenyeivel ismerkedhetett meg. A részt vevő tanulók a Varázserdő érzéktanösvényt is végigjárták, ahol játékosan nyertek betekintést az ott előforduló élővilágba. A Barti Levente biológus csoportjában részt vevő tanulók a Büdös-hegy hüllő- és kétéltűfajaival – a sárga hasú unkával, a területen élő gőtékkel és a lábatlan gyíkkal – ismerkedhettek az erdei kiránduláson, míg a Tulit Zsombor és az Alpin Sport Egyesület tagjai által vezetett csoport terepen – a Büdös-barlang közelében levő sziklafalon – sajátíthatta el a hegyi túrázás és hegymászás alapjait. A program díjátadó ünnepséggel ért véget.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-05-14 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 83
szavazógép
2018-05-14: Jegyzet - Kuti János:

Emlékezzünk régiekre? (A múlt hét)

Vannak régiek, akikre emlékezni érdemes, és vannak, akiket legjobb elfelejteni.
A kommunizmus szellemi atyja, Karl Marx születésének 200. évfordulóján olyan illusztris személy tartott fennkölt hangú megemlékezést, mint az Európai Parlament elnöke, Jean-Claude Juncker, miközben a kommunizmus elleni harc jelképe, Doina Cornea temetéséről teljesen megfeledkeztek hazánk legfőbb korifeusai: a miniszterelnöknő Viorica Dăncilă és a pártvezér Liviu Dragnea is. Doina Cornea nem volt Marxhoz fogható filozófus. Ő csak szerényen, szabadságát és életét kockáztatva harcolt az emberpusztító rendszer ellen. Viszont sok nagy hazaffyról, mint például Adrian Păunescuról és Corneliu Vadim Tudorról, akik Ceauşescu talpnyalói voltak, alkalomadtán méltóképpen meg fogunk emlékezni minden szinten.
2018-05-14: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Nemzedékeket összetartó erő (Ötvenéves a Székely Mikó Kollégium népi együttese)

„Csak addig vagyunk magyarok, amíg magyarul beszélünk, táncolunk és énekelünk”, ehhez tartsátok magatokat – fogalmazott Kallós Zoltán néprajzkutatót idézve Péter Albert, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium népi együttesének egyik alapítója. Szombat este gálaműsorral ünnepelték az ének-, tánc- és zenekarból álló, 1968-ban létrehozott és azóta is megszakítás nélkül működő együttes fél évszázados fennállását. Méltatták és díjazták az alapítók, így Péter Sándor és Dancs Árpád munkásságát, a tanintézmény konferenciatermének színpadán pedig több generáció táncai-dalai igazolták, nem volt hiábavaló kezdeményezés a népi kultúra megismerését, oktatását, népszerűsítését felvállalni.