Izraeli győzelem az eurovíziós dalfesztiválon

2018. május 15., kedd, Magazin
Netta Barzilai izraeli énekesnő nyerte Toy című dalával a 63. Eurovíziót, amelynek döntőjét szombaton késő este rendezték Lisszabonban.
  • Eurovíziós sikerének örül Netta Barzilai izraeli énekesnő  Fotó: thestar.com/Armando Franca/AP
    Eurovíziós sikerének örül Netta Barzilai izraeli énekesnő Fotó: thestar.com/Armando Franca/AP
A 25 éves izraeli győztes 529 ponttal győzött a 26-os döntőben. A végeredmény a nemzeti zsűrik pontszámának és a tévénézők szavazatainak  összeadásával alakult ki. A dalfesztivál történetében negyedszer született izraeli győzelem. A győztes Netta modern, táncos popdalát meghökkentő, különleges színpadi produkcióval adta elő. A Toy című szám – ahogy azt az énekesnő korábban egy interjúban elmondta – a női erő és a társadalmi igazság ébredéséről szól.
Az előadó énekelt már az izraeli haditengerészet zenekarában, különböző klubokban, szerepelt zenés színházi darabokban, turnézott Izrael-szerte.
Ezrek özönlöttek Tel-Avivban szombat éjjel az utcákra, és a legnagyobb nemzetközi győzelmek idején megszokott ünnepléssel a városháza előtti szökőkútban és mellette a téren táncoltak Netta Barzilai eurovíziós dalfesztiválon győztes dalára. Izraelben az egész ország önfeledten ünnepelte Netta Barzilai győzelmét, amely az esti híradóban háttérbe szorította még az amerikai nagykövetség hétfői Jeruzsálembe költözésének hírét is. Az állandó háborús és terrorfenyegetettségben élő országban különösen nagy jelentőséget tulajdonítanak a sport és az eurovíziós civil sikereknek.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-05-15 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 103
szavazógép
2018-05-15: Magazin - :

Kovács Ákos Kolozsváron

Kovács Ákos dalszerző, énekes Ákos 50 – Visszaszámlálás című könyvét mutatták be vasárnap este a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét zárórendezvényén. Az album azokat a gazdagon illusztrált visszaemlékezéseket, történeteket tartalmazza, amelyeket Kovács Ákos az áprilisban ünnepelt 50. születésnapja előtti ötven napon jegyzett le.
2018-05-15: Magazin - :

Cannes-ban az orosz és a lengyel versenyfilmnek tapsoltak

A rendszerváltozás előtti Kelet-Európában játszódó két fekete-fehér, zenés szerelmesfilm nyerte el eddig leginkább a sajtó tetszését a 71. cannes-i filmfesztiválon. A Film francais című francia szaklap által megkérdezett 15 francia kritikus listáját az orosz Kirill Szerebrennyikov Nyár című alkotása vezeti, a Screen brit szaklapban szavazó külföldi újságírók pedig Pawel Pawlikowski lengyel rendező Hidegháború című drámájának adták a legjobb értékelést, és második helyre sorolták az orosz filmet, míg a franciáknál a lengyel film áll a második helyen.