Sepsiszentgyörgy Nemsokára döntenek a forgalomátszervezésről

2018. május 15., kedd, Közélet
Némi csúszással ugyan, de elkészítette a forgalomszámlálást az a bukaresti vállalat, amelyet a sepsiszentgyörgyi önkormányzat kért fel egy újabb tanulmány elkészítésére az egyes városközponti utcák egyirányúsításával kapcsolatos lakossági észrevételek nyomán. A  cég számítógépes modellezéssel hamarosan bemutatja a lehetséges módosításokat. Az eseményre a forgalomkorlátozást ellenző lakosok képviselőit is meghívják.
  • Egyirányú forgalom a Gábor Áron utcában. Albert Levente felvétele
    Egyirányú forgalom a Gábor Áron utcában. Albert Levente felvétele
A városháza közleményben számolt be a több mint három és fél ezer aláírást összegyűjtő Civil Hang nevű Facebook-csoport tiltakozása nyomán még tavaly megrendelt forgalmi tanulmány elkészítésének az állásáról. Eszerint a szakcég márciusban látott neki a forgalomszámlálásnak a civilek által kifogásolt útkereszteződésekben.
A forgalomszámlálás némileg késett, mert a havazás miatt egy időre fel kellett függeszteniük a méréseket, de április elején végeztek, az adatokat mostanra összesítették.
Az önkormányzat kérésére május 15. és 20. között valamelyik napon bemutatják az adatok alapján készített számítógépes forgalmi modellezést.
Tóth-Birtan Csaba alpolgármester érdeklődésünkre kifejtette: nem lakossági fórumként kell elképzelni ezt a bemutatót, az önkormányzat és a civilek részéről pár ember láthatja a szakvállalat által összeállított forgalommodellezést. Az elöljáró reményei szerint egyebek mellett arra is választ kapnak majd, hogy amennyiben a lakosok által igényelt megoldásokkal élnek, akkor ez valóban a torlódások felszámolásához vezet-e, illetve hogy keletkezhetnek-e újabbak más szakaszokon. Amennyiben a szimuláció bebizonyítja, hogy a javasolt kétirányúsítások gördülékenyebbé teszik a forgalmat és környezetkímélési szempontból sem hoznak negatív változást, a városháza megteszi a szükséges lépéseket a kért forgalomátszervezésre.
Tóth-Birtan Csaba arra is magyarázattal szolgált, hogy miért nem lehet tudni pontosan a bemutató időpontját. A szakvállalat több forgalmi tanulmányt is készít önkormányzatoknak, amelyeket szintén a Regionális Operatív Program részeként benyújtandó pályázatokhoz kell csatolni. A határidők módosultak, így a cégnek meggyűlt a baja, sürgőssé vált azon tanulmányok elkészítése. Emiatt nem tudtak egyelőre pontos dátumot jelezni az önkormányzati felkérésre, illetve ez a helyzet okozta a csúszást a sepsiszentgyörgyi önkormányzat által kért tanulmány elkészítésében is. Ráadásul a költségvetést is késéssel sikerült elfogadni, így a közbeszerzési eljárást sem lehetett elindítani korábban.
Amint arról beszámoltunk, a megyeszékhely önkormányzata pályázatot készül benyújtani a Regionális Operatív Program részeként, amely révén – amennyiben sikerül elnyerni a támogatást – csökkenteni szándékoznak a gépjárművek okozta szén-dioxid-kibocsátás mértékét a tömegközlekedés, a közszállítási vállalat megújításával és az alternatív közlekedési módozatok arányának növelésével.
A pályázat benyújtási határideje ez év decembere. Az előfeltételek között szerepel, hogy a város fenntartható mobilitási tervvel rendelkezzék. Ez tavaly elkészült, közvitára is bocsátották. A mobilitási tervhez kapcsolódnak azok a forgalmi tanulmányok, amelyeket az önkormányzat már elkészíttetett, és amelyek alapján átszervezéseket is végeztek – elsősorban több utcát is egyirányúsítottak. Ezen intézkedéseket kifogásolta a lakosok egy része.
A civil javaslatok szerint újból kétirányúvá kellene tenni a Gábor Áron utcát, a Váradi József utca alsó és a Kossuth Lajos utca központ felőli szakaszát, valamint visszaállítani az elsőbbségadási kötelezettséget a Csíki utcának a Templom utcával való útkereszteződésében.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-05-15 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 83
szavazógép
2018-05-15: Közélet - Fekete Réka:

Mi lesz a gödörrel? (Megyei kórház)

Októberig befödik a sepsiszentgyörgyi megyei kórház udvarán tátongó hatalmas gödröt, föld alá kerül a 250 köbméteres beton víztartály, elkészül a szennyvíztisztító berendezés, és a létesítmények üzembe helyezésével az intézmény határidőre teljesíti a legújabb közegészségügyi, környezet- és tűzvédelmi előírásokat ezen a téren.
2018-05-15: Máról holnapra - Nagy D. István:

Meddig is tűrjük?

Még nem is volt alkalmuk felocsúdni rendesen a jelzáloghiteleseknek a bankközi kamatlábak múlt heti újabb elszabadulásából, tegnap reggel máris újabb csodálatos hírt közölt az Országos Statisztikai Intézet: múlt hónapban ötéves rekordot döntött az éves inflációs arány, felkúszva 5,2 százalékra.