Meddig is tűrjük?

2018. május 15., kedd, Máról holnapra
Nagy D. István

Még nem is volt alkalmuk felocsúdni rendesen a jelzáloghiteleseknek a bankközi kamatlábak múlt heti újabb elszabadulásából, tegnap reggel máris újabb csodálatos hírt közölt az Országos Statisztikai Intézet: múlt hónapban ötéves rekordot döntött az éves inflációs arány, felkúszva 5,2 százalékra.

Azt is hozzátették, legutóbb 2013-ban mértek ennél többet, 5,37 százalékot. Közgazdászokon és más szakembereken kívül ez a szám természetesen nem mond sokat, az viszont már mindenkinek érthetőbb, hogy az élelmiszerekért 4, a nem élelmiszer jellegű termékekért 7,2, míg a szolgáltatásokért 2,83 százalékkal többet fizetünk most, mint egy évvel korábban. Az pedig sovány vigasz, hogy egyes élelmiszerek esetében április éppen némi javulást hozott, általánosságban ugyanis a drágulás volt a jellemző márciushoz képest is. Az adatokat nem árt óvatosan kezelni, elég sok tényező hozzájárul a pénzromlás üteméhez, egy dolog viszont biztos: valami nagyon elcsúszott a kormánykoalíció által utolsó emberig védelmezett kormányprogramban, zseniális gazdaságpolitikában.

Feltételezhető, már sokaknak eszébe juthatott, hogy egy – a makroökonómiai mutatók alapján – dübörgő gazdaságú országban mégis hogyan történhet meg, hogy a lakosság vásárlóereje egyre csak csökken, egyre többen kerülnek adósságspirálok folytán is az egyik napról a másikra élők helyzetébe. A Szociáldemokrata Pártnak és vezérének, Liviu Dragneának természetesen erre is van válasza: Klaus Iohannis államfő és „az övéi” aláaknázzák a kormány munkáját, így akarván megszabadulni a miniszterelnöktől, az ország fejlődése szempontjából igen fontos jogszabályokat tartva vissza vélhetőleg addig, míg a gazdasági helyzet is kellően leromlik. Értsük tehát jól: nem az elhibázott intézkedések, döntések, nem a felelőtlen költekezés (lásd a katasztrofálisan végrehajtott béremelések), a lehető legrosszabb módon levezényelt adó- és pénzügyi reform és hasonlók okolhatók az egyre siralmasabb helyzetért, csakis az idegen által is irányított politikai ellenfelek. Az már talán senkit nem lep meg, hogy Viorica Dăncilă kormányfő vagy legalább a pénzügyminiszter egy mondatnyira sem méltatta a statisztikai hivatal adatait, amint a kamatláb kapcsán sem igazán aggódtak. Elvégre fontosabb problémák foglalkoztatják most a Győzelem-palotában ülőket: diplomáciai feladatok (lásd izraeli és római látogatások), illetve az államfővel folytatott háború más szösszenetei, mint az alkalmatlanság és a kért lemondás kétszeri elutasítása, fenyegetéssel vádolás és hasonlók.

Így átlátható és kiszámítható gazdasági koncepciók és intézkedések helyett érkezik a másokra mutogatás, a bűnbakkeresés a saját alkalmatlanságunkra, arroganciával és kioktató modorral bőven nyakon öntve. Számunkra pedig marad az az igencsak megfontolandó kérdés: mikor mondjuk már ki végre, hogy elég az uborkafán felkapaszkodottak hatalmaskodásából, a bűnbandákból és nem utolsósorban az általuk immár közel harminc éve ránk kényszerített mesterséges nyomorból?

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 775
szavazógép
2018-05-15: Közélet - Nagy D. István:

Nemsokára döntenek a forgalomátszervezésről (Sepsiszentgyörgy )

Némi csúszással ugyan, de elkészítette a forgalomszámlálást az a bukaresti vállalat, amelyet a sepsiszentgyörgyi önkormányzat kért fel egy újabb tanulmány elkészítésére az egyes városközponti utcák egyirányúsításával kapcsolatos lakossági észrevételek nyomán. A  cég számítógépes modellezéssel hamarosan bemutatja a lehetséges módosításokat. Az eseményre a forgalomkorlátozást ellenző lakosok képviselőit is meghívják.
2018-05-15: Belföld - :

Tiltakoznak az összevonás ellen (MOGYE-ügy )

Aggodalommal tölti el a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar tagozatának vezetőségét a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) és a Petru Maior Egyetem összevonása miatt a MOGYE magyar tagozata körül kialakult bizonytalanság. Mint tegnap kiadott nyilatkozatukban felemlítik, a MOGYE az ugyancsak marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a kolozsvári BBTE mellett azon romániai állami felsőoktatási intézmények egyike, amelyek a 2011-es tanügyi törvény alapján multikulturális intézménynek minősülnek, és ennek megfelelően magyar nyelvű képzést biztosítanak.