Országos Heraldikai Kongresszus Erdély címeréről, székely jelképekről románul, románoknak

2018. május 15., kedd, Közélet

Három előadást tartott dr. Szekeres Attila István sepsiszentgyörgyi heraldikus a május 10–12-e között Jászvásárban szervezett 18. Országos Genealógiai és Heraldikai Kongresszuson – közölte az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület.

  • Szekeres Attila István a könyvbemutatón. Fotó: Alexandru Pînzar
    Szekeres Attila István a könyvbemutatón. Fotó: Alexandru Pînzar

Egyetlen magyar résztvevőként az egyesület elnöke a címertani szekció nyitó előadásán Erdély címeréről értekezett annak apropóján, hogy a kiegyezés után a Magyar Királyság középcímerének negyedik mezejét foglalta el Erdély jelképe, majd Erdély Romániával való egyesülését követően a Román Királyság 1921-ben elfogadott, Keöpeczi Sebestyén József által készített címerében szintén a negyedik mezőbe került. Ugyanaznap még az Erdély Romániával való egyesülését követően a székelyföldi közigazgatási címereken végrehajtott módosításokról tartott előadást a heraldikus.

Másnapi előadása során Szekeres Attila István bemutatta az általa szerkesztett, a székelyudvarhelyi székhelyű Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont kiadásában 2017 végén román nyelven megjelent Simboluri istorice secuiești (Székely történelmi jelképek) című tanulmánykötetet, amelynek címertani fejezetét ő maga, a Nemzetközi Címertani Akadémia levelező tagja írta, pecséttani részét dr. Pál-Antal Sándor marosvásárhelyi történész, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, zászlótörténeti fejezetét Mihály János lövétei történész, a Nemzetstratégiai Kutatóközpont munkatársa jegyzi.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1330
szavazógép
2018-05-15: Belföld - :

Tiltakoznak az összevonás ellen (MOGYE-ügy )

Aggodalommal tölti el a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar tagozatának vezetőségét a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) és a Petru Maior Egyetem összevonása miatt a MOGYE magyar tagozata körül kialakult bizonytalanság. Mint tegnap kiadott nyilatkozatukban felemlítik, a MOGYE az ugyancsak marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a kolozsvári BBTE mellett azon romániai állami felsőoktatási intézmények egyike, amelyek a 2011-es tanügyi törvény alapján multikulturális intézménynek minősülnek, és ennek megfelelően magyar nyelvű képzést biztosítanak.
2018-05-15: Közélet - Iochom István:

Műfüves pályát avattak Kézdivásárhelyen

A kantai Nagy Mózes Elméleti Líceum hátsó udvarán ünnepélyes keretek között adták át a három hét alatt elkészült műfüves sportpályát.