Folytatódnak a külhoni gazdaságfejlesztési programok

2018. május 15., kedd, Világfigyelő
A külhoni magyarságot segítő gazdaságfejlesztési programok folytatását ígérte Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, tárca nélküli miniszterjelölt az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága előtt tegnap Budapesten.
  • Semjén a meghallgatáson. Fotó: Máthé Zoltán
    Semjén a meghallgatáson. Fotó: Máthé Zoltán
Kinevezés előtti meghallgatásán a politikus úgy értékelte, a magyar gazdaság jelenlétét egyre inkább elfogadják az utódállamok. A gazdaságfejlesztési programok mellett erős anyaország, az identitást erősítő támogatás, illetve a külhoni magyar pártokkal való kapcsolattartás, valamint a honosítás szükséges ahhoz, hogy a magyarság megmaradjon – hangoztatta.
Jelezte: 2009-ben 9 milliárd jutott az identitás megőrzésére, tavaly pedig már 100 milliárd feletti volt ez az összeg.
Oktatási-nevelési támogatásban 250 ezer gyermek részesül – fűzte hozzá. Kiemelte: az egyetemes magyarság akkor tartható meg, ha minden nemzetrésze megmarad. Ezért gondolkodnak össznemzeti paradigmában, s abban, hogy minden támogatás, amely kiterjeszthető Magyarország területén kívülre, azt terjesszék ki.
Szólt a tematikus évekről, amelyeket az óvodákkal nyitottak, ezen intézménytípus fejlesztésére közel 40 milliárdos forrás jut. 102 új óvoda, bölcsőde létesült, és 412-t újítottak fel Kárpát-medence-szerte – mutatott rá. Szólt a Kőrösi Csoma Sándor-programról, az emlékévekről, amelyek szintén rendkívül sikeresek.
A magyar etnikai alapú pártok támogatásában nem kell szemérmesnek lenni – hangsúlyozta Semjén Zsolt, hozzátéve: nem kell ideológiai ortodoxiára törekedni, egyetlen fontos dolog van: a magyar érdekek képviselete. Ezen pártok nélkül pedig nem lehet reális a külhoni magyarság érdekképviselete.
A honosításról szólva kiemelte: aki fel akarta venni, felvehette a magyar állampolgárságot, a diaszpórában vannak még nagyobb tartalékok. Megerősítette: aki magyar állampolgár, annak a gyermekei is azok lesznek.
A szavazati joggal összefüggésben elmondta: 225 ezer érvényes szavazat érkezett a külhoni magyarságtól, ami duplája a 2014-esnek. Ugyanakkor megjegyezte: hozzá kell nyúlni a választójogi törvényhez, egyszerűsíteni kell a szabályokat. Szerinte nem érdemes fenntartani az anyja neve adatot például, mert Magyarországon kívül ezt identifikációs adatként nem használják.
Semjén Zsolt kérdésre válaszolva közölte, a marosvásárhelyi gimnázium súlyos ügy, s a vérlázító az, hogy egy törvényi kötelezettség mellett abszurd vádakkal lehetetlenítik el az iskolát. Nem pusztán nemzetiségi ügyről, hanem egy súlyos vallási sérelemről is szó van. Az RMDSZ-nek minden támogatást megadnak, ami rajtuk áll, megteszik.
Szólt arról, Erdélyben orvosképzésnek lennie kell, és ezért harcolni is fognak. Ugyanakkor a MOGYE nélkül az intézmény ügyében nem kívánnak lépni.
Kitért még arra is: négy politikai kabinet működik a jövőben, a nemzetpolitikai kabinetben minden minisztérium, államigazgatási egység által kifizetett forrásra rálátnak majd. Rögzítette: a direkt párhuzamosságokat nem engedik meg.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-05-15 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 83
szavazógép
2018-05-15: Belföld - :

Eső, árvíz

Sárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a heves esőzések miatt, a figyelmeztetés ma 18 órától holnap 9 óráig érvényes.
2018-05-15: Világfigyelő - :

Jeruzsálembe költözött az amerikai nagykövetség

Az Egyesült Államok tegnap, Izrael Állam megalapításának 70. évfordulóján hivatalosan megnyitottnak nyilvánította izraeli nagykövetségét Jeruzsálemben, ahová annak jeleként költöztették át a képviseletet, hogy Washington elismerte a várost Izrael fővárosának. A nagykövetség átköltöztetése miatt a palesztin területeken tüntetéseket tartottak, az izraeli katonákkal való összecsapásoknak több tucat halálos áldozata és rengeteg sebesültje van.