Magyarlapádi sikertörténet

2018. május 16., szerda, Jegyzet
Mózes László
Várjuk az ebédet – olvasható a Magyarlapádi Szórványkollégium Facebook-oldalán, alatta pedig néhány fotó, amin kedves, bájos, mosolygós gyermekek ülnek az asztal körül. Egyszerű, mégis megragadó, meghitt kép, miközben szokványos és hétköznapi. Ám ahhoz, hogy ilyen pirospozsgás fényképek készülhessenek a dél-erdélyi szórványtelepülésnek tekintett Magyarlapádon – amelyet a Maros és Kis-Küküllő mente néprajzi központjaként is emlegetnek –, konok kitartásra, kemény munkára volt szükség. És mint minden hasonló megvalósítás esetében, kellett az álom, az ötlet, nem hiányozhattak a kovász-emberek, miként a közösségi összefogás és a cselekvés sem.
Virtuálisan bárki megérkezhet Magyalapádra: a szórványügyekben alapos, pontosan és megbízhatóan tájékoztató kolozsvári Diaszpóra Alapítvány Facebook-oldalán tűnt fel a Mandiner portál napokban megjelent riportja, a Szalma György tollából származó Magyarlapád: így nevelnek emberré az erdélyi szórványkollégiumban című írás. Az internetes térben bolyongva csak úgy özönlenek a térséggel kapcsolatos cikkek, s egy olyan történetet fonnak keretbe, amely nem csupán a szórványban élőknek, hanem a székelyföldi tömbmagyarság számára is tanulságos, erőt adó.
Nagyenyed szomszédságában, attól mintegy tíz kilométerre húzódik Magyarlapád, a hét falut tömörítő Fehér megyei köz­ségközpont, melynek csupán két települése – Magyarlapád és Magyarbece – magyar lakosságú. A Magyarlapádi Szórványkollégium épületét 2016 őszén adták át azzal a céllal, hogy befogadja, otthont biztosítson azoknak a gyermekeknek, akik a település magyar tannyelvű általános iskolájában magyarul kívánnak tanulni. Hiszen erdélyi tapasztalat, hogy azon a szórványvidéken, ahol nincs hasonló éjjeli menedékhely, a kis falvakban élő, gyakorta vegyes házasságból származó magyar gyermekek lemorzsolódnak, nem tanulnak anyanyelvükön.
Magyarlapádon az Ethnika Kulturális Alapítvány hozta létre és működteti a szórványkollégiumot. Az alapítvány vezetője Sipos Ferenc tejipari vállalkozó, a több mint negyedszázada muzsikáló Pirospántlikás zenekar prímása. Ő a kovász-ember, aki helybéli segítőivel elérte, hogy egy év és három hónap alatt felépüljön a szórványkollégium a magyar állam, az erdélyi református egyház, báró Bánffy Farkas, a helyi közösség és mások önzetlen támogatásával. A létesítmény avatóján Sipos Ferenc meg is jegyezte, Magyarlapádon azzal sikerült összefogni a közösséget, hogy két évtizede évről évre megszervezik a helyi néptánctábort. „Ha valaki rövid távú eredményt akar elérni, az búzát vet és learatja a termést; aki közép távú eredményt szeretne, fát ültet, és várja a gyümölcseit; ha pedig hosszú távra terveznek, akkor gyermekeket nevelnek” – tette hozzá.
A szórványkollégiumba beköltöző gyermekek számára ingyenes szállást, étkezést, pedagógusi felügyeletet és délutáni programokat biztosítottak, a kisdiákok pedig a magyarlapádi általános iskolában tanulnak, majd a nyolcadik osztály elvégzése után a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban folytathatják magyar nyelvű tanulmányaikat. Pillanatnyilag 22 bentlakó gyermek él Magyarlapádon, mellettük további 35–40 kisdiák az intézményben ebédel, illetve tanul ott délutánonként. Egyelőre több a környékről bejáró, mint a bentlakó, tervezik azonban, hogy használnák a plébánia udvarán lévő, tizennyolc férőhelyes épületet is. Céljuk, hogy az oktatás minőségi és  színvonalas legyen, vagyis, hogy a Magyarlapádról kikerülők helytálljanak majd. Önkéntesek, pedagógusok is támogatják ügyüket, kialakítottak tehát éltető „hátországot”. Tudatosítottuk magunkban – magyarázza a most megjelent riportban Sipos Ferenc –, hogy rajtunk nem fog segíteni a román kormány, sem a helyi politikusok, saját magunkon kell segítenünk, az itt élő magyarságnak egymást felkarolva kell boldogulnia.
Segíts magadon, és az Isten is megsegít – ez tehát a magyarlapádi sikertörténet esszenciája.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-05-16 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 83
szavazógép
2018-05-16: Közélet - Váry O. Péter:

Bánffy Miklós öröksége

Egyetlen lánya született, gróf Bánffy Katalin, az Afrikába helyezett férjét követve, Tangerben szülte meg unokáit, akiket nem tanított meg magyarul, mert azt hitte, a kommunizmus örökké fog tartani, és ők Magyarországra soha vissza nem fognak tudni térni.
2018-05-16: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Még küzdenek a Kós Károly Líceumért

Még megmenthető a helyzet, vissza lehet állítani a Kós Károly Líceum önállóságát – véli Bálint József. Az EMNP még nem adta fel, továbbra is küzdeni fog az iskoláért, és megfellebbezi azt az ítéletet, amelyben a sepsiszentgyörgyi bíróság az önkormányzatnak ad igazat a tanintézmény felszámolását illetően.