Iohannis–Dăncilă-találkozó Egyeztetés eredmény nélkül

2018. május 16., szerda, Belföld
Románia izraeli nagykövetségének esetleges Jeruzsálembe költöztetéséről egyeztetett tegnap Klaus Iohannis államfő Viorica Dăncilă miniszterelnökkel, de az elnöki hivatal közleményéből nem derül ki, sikerült-e egységes álláspontot kialakítaniuk.
  • Szemtől szemben: Klaus Iohannis Ana Birchall-lal, Viorica Dăncilăval és Teodor Meleșcanuval tárgyalt. Fotó: Presidency.ro
    Szemtől szemben: Klaus Iohannis Ana Birchall-lal, Viorica Dăncilăval és Teodor Meleșcanuval tárgyalt. Fotó: Presidency.ro
A kommüniké szerint az általa kezdeményezett találkozón az államfő leszögezte: a román külpolitika kizárólag az ország érdekeit szolgálhatja, Románia pedig csak úgy őrizheti meg hitelét az Egyesült Államokkal, az Európai Unióval, a NATO-val és más stratégiai szövetségeseivel ápolt kapcsolatában, ha azonnal véget vet a külpolitikai eredetű belpolitikai feszültségnek. Iohannis arra figyelmeztette a kormányt: vannak olyan átléphetetlen határvonalak a román külpolitikában, amelyeket politikai irányultságától függetlenül eddig egyetlen döntéshozó sem sértett meg.
Az elnök szerint aggodalmat és nyugtalanságot szülne, ha a román külpolitika feladná kiegyensúlyozottságát, következetességét és kiszámíthatóságát.
A találkozóra Viorica Dăncilă kormányfőt Ana Birchall, Románia stratégiai partnerségekért felelős miniszterelnök-helyettese és Teodor Meleşcanu külügyminiszter is elkísérte. A megbeszélésen részt vevő kormánytagok is – az elnöki hivatal szerint – az állami intézmények közti lojális együttműködés fontosságát hangsúlyozták.
Dăncilă április végén izraeli látogatása előtt megerősítette: kormánya memorandumot fogadott el az izraeli román külképviselet áthelyezésének előkészítéséről. Az ország külpolitikájának kialakításában alkotmányos jogkörökkel rendelkező államfő elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy ilyen kényes kérdésben nem konzultáltak vele, magát a döntést elhamarkodottnak nevezte, és – egyebek mellett emiatt is – Dăncilă lemondását követelte.
Iohannis egy múlt hétvégi sajtónyilatkozatából kiderült: az államfő azzal sem értett egyet, hogy a román külügyminisztérium csatlakozott azokhoz az országokhoz – Csehországhoz és Magyarországhoz –, amelyek vétójukkal megakadályozták, hogy az Európai Unió egységes nyilatkozatban ítélje el az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetését.
Tegnap délután kiadott közleményé­ben a kormány azt állította, hogy uniós fellépése a tavaly decemberi EU-csúcs „nyelvezetével és következtetéseivel” állt összhangban, a két egymás mellett élő állam – Izrael és Palesztina – létét elismerő válságkezelés melletti közös elkötelezettségét demonstrálta, és a békefolyamatot veszélyeztető egyoldalú lépések elkerülését célozta. A külügyminisztérium már korábban is jelezte, hogy egyoldalúnak tartja a kizárólag az amerikai nagykövetség kérdésére összpontosító uniós szövegjavaslatot.
A kormány – a korábbi éles támadásoknál diplomatikusabb nyelvezettel – közleményében ismét jelezte: nem fogadja el, hogy az ország külpolitikája kizárólag az államfőre tartozik.
Azt is megerősítette: kész együttműködni az elnöki hivatallal abban, hogy Románia kiegyensúlyozott és mérsékelt álláspontra helyezkedjék a közel-keleti kérdésben.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-05-16 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 83
szavazógép
2018-05-16: Máról holnapra - Farkas Réka:

Tákolmány, az összeomlás szélén

Az, hogy Románia mennyire összetákolt állam, válságok idején mutatkozik meg igazán. Sem alkotmánya, sem törvényei nem egyértelműek, így ahelyett, hogy oszlatnák, fokozzák a zűrzavart. A kilencvenes évek elején meghozott félmegoldások most mindegyre visszaütnek.
2018-05-16: Közélet - Fekete Réka:

Kiadó még nincs (Kihirdették a Nyertes Tankönyveket )

Egy kézdivásárhelyi tankönyvíró csapat négy magyar nyelvi kommunikáció tankönyvvel, egy sepsiszentgyörgyi tanár pedig két unitárius vallástankönyvvel nyert a márciusban meghirdetett országos tankönyvpályázaton. Az országos értékelő és vizsgáztató központ által jóváhagyott tankönyvek immár csak arra várnak, kiadót találjon az oktatási minisztérium, és kezdjék nyomtatni a kiadványokat.