Közvetíthető az idénymunka

2018. május 16., szerda, Közélet
Bővült azok köre, akik napszámosregisztert igényelhetnek, és a jövőben lehetőség lesz arra is, hogy az időszakos munka területén is működjenek közvetítők – ismertette a vonatkozó jogszabály új rendelkezéseit Ördög Lajos, a megyei munkafelügyelőség vezetője.
  • A mezőgazdaságban a leggyakoribb az idénymunka. Illusztráció: allattenyesztok.hu
    A mezőgazdaságban a leggyakoribb az idénymunka. Illusztráció: allattenyesztok.hu
A már rögzített tevékenységi körök mellett ezentúl vendéglőkben, bárokban is foglalkoztathatók napszámosok. Újdonság a törvényben, hogy létrehozhatók olyan cégek, vállalkozások is, amelyek jegyzékbe veszik az idénymunkát vállalókat, az adatbázist pedig közvetíthetik az érdekelteknek. Az intézményvezető szerint a szabályozás érdekessége, hogy míg egy napszámos 90 napig vállalhat munkát – kivételt képeznek az állattartásban tevékenykedők, akik 180 napig foglalkoztathatók egy évben –, ha közvetítő révén fogad el állásajánlatot, akkor 180 napig is dolgozhat. Háromszéken tavaly 60 munkaadó váltott ki a napszámosok nyilvántartására szolgáló regisztert, ezekben 2017-ben összesen 67 ezer bejegyezést összesítettek. (dvk)
Cikk megjelenési időpontja: 2018-05-16 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 83
szavazógép
2018-05-16: Közélet - Iochom István:

Az Év tanára: Deák Magdolna

Az Év tanára 2018 címet idén két anyaországi és két külhoni magyar pedagógus kapta meg. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a kozepsuli.hu szakmai együttműködésének köszönhető, hogy külhoni magyar tanárok is szerepeltek a jelöltek és a díjazottak között. Az egyik díjazott Deák Magdolna, a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző magyar nyelvet és irodalmat, pedagógiai kommunikációt, valamint módszertant oktató tanára.
2018-05-16: Közélet - Iochom István:

Visszakerült a méhkas a városháza sarkára (Kézdivásárhely)

A múlt hét végén különösebb hírverés vagy avatási ceremónia nélkül került vissza az 1907-ben emelt kézdivásárhelyi városháza nyugati sarkának falfülkéjébe az egykor ott működött Kisegítő Takarékpénztár Részvénytársaságot jelképező méhkas. Az eredeti szimbólumot a kommunista hatalomátvétel után eltávolították, helyébe egy Sztálin-gipszszobrot állítottak. Az sem volt hosszú életű, mert a szovjet diktátor 1953-ban bekövetkezett halála után eltüntették.