KézdivásárhelyVisszakerült a méhkas a városháza sarkára

2018. május 16., szerda, Közélet
A múlt hét végén különösebb hírverés vagy avatási ceremónia nélkül került vissza az 1907-ben emelt kézdivásárhelyi városháza nyugati sarkának falfülkéjébe az egykor ott működött Kisegítő Takarékpénztár Részvénytársaságot jelképező méhkas. Az eredeti szimbólumot a kommunista hatalomátvétel után eltávolították, helyébe egy Sztálin-gipszszobrot állítottak. Az sem volt hosszú életű, mert a szovjet diktátor 1953-ban bekövetkezett halála után eltüntették.
  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele
Az eredeti méhkas hű mását Vizi Géza restaurátor, a bukaresti Faber Stúdió munkatársa készítette el. A tordai születésű, a céhes városban élő alkotó 8. osztályos korában kezdett el képzőművészetet tanulni, amikor Kézdivásárhelyre költözött. Grafika és restaurálás szakot végzett a Plugor Sándor Művészeti Líceumban, amikor eldöntötte, hogy az egyetemen is a restaurálást szeretné tanulmányozni. 2008-ban végezte el a kolozsvári képzőművészeti egyetemet, majd  mesteri fokozatot szerzett. A falkép-restaurálás szak elvégzése vezette arra, hogy megtanulja a különböző technikákat, amelyek a falképek hordozófelületét képezik, köztük a gipsz­ornamentikák elkészítését, kiegészítését.
A méhkas mása több megbeszélés és a régi fényképek tanulmányozása alapján készült el.
A képekből nehezen érthető formák miatt elkészítése különleges kihívásnak bizonyult, aminek minden pillanatát élvezte. „Büszke vagyok, hogy részt vehettem ezen szimbólum helyreállításában” – írta tegnap Dobolyi Annamária művészettörténésznek a restaurátor.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-05-16 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 83
szavazógép
2018-05-16: Közélet - :

Közvetíthető az idénymunka

Bővült azok köre, akik napszámosregisztert igényelhetnek, és a jövőben lehetőség lesz arra is, hogy az időszakos munka területén is működjenek közvetítők – ismertette a vonatkozó jogszabály új rendelkezéseit Ördög Lajos, a megyei munkafelügyelőség vezetője.
2018-05-16: Közélet - :

Zökkenőmentes tárgyalás

Maradéktalanul eleget tettek a háromszéki munkaadók a 2017/82-es sürgősségi kormányrendelet előírásainak, amely arra kötelezte az érintetteket, hogy újratárgyalják alkalmazottjaikkal a munkaszerződéseket.