KatalóniaA spanyol állami beavatkozás megszüntetését kérik

2018. május 16., szerda, Világfigyelő
A spanyol állam katalóniai beavatkozásának megszüntetésére szólított fel Quim Torra új katalán elnök tegnap Berlinben, ahol elődjével, Carles Puigdemont leváltott elnökkel tartott közös sajtótájékoztatót.
  • Fotó: Omer Messinger EPA-EFE
    Fotó: Omer Messinger EPA-EFE
Azért vagyok itt, hogy kifejezzem tiszteletemet a legitim elnök, Carles Puigdemont felé – kezdte nyilatkozatát a függetlenségpárti Torra, akit hétfőn választott meg a barcelonai parlament. Mint mondta, elnöki beiktatását követően levélben fordul Mariano Rajoy spanyol kormányfőhöz, hogy kérje: nevezze meg a dátumot és a helyet egy előzetes feltételek nélküli találkozóra. A katalán vezető szándéka, hogy ezen a megbeszélésen személyesen követelje az állami beavatkozás feloldását, csakúgy, mint a pénzügyi kontroll megszüntetését Katalóniában.
Nyilatkozatában Quim Torra többször is hangsúlyozta, hogy párbeszédre törekszik a spanyol kormánnyal, és ennek létrejöttét szorgalmazta Carles Puigdemont volt elnök is, aki bírósági kiadatási eljárásának végét várja Berlinben. A volt elnök kifejtette: ez egy politikai konfliktus, amelyet lehetetlen bírósági úton rendezni, és amelyre szerinte politikai megoldást kell találni. Ebben pedig az Európai Uniónak is részt kell vennie, mivel ez nem csupán belpolitikai probléma – tette hozzá.
Puigdemont szólt arról is, hogy Torra megválasztásával Katalónia jó kezekbe kerül, erős kormányának első feladata az lesz, hogy helyreállítsa a spanyol állami beavatkozás okozta károkat Katalóniában.
Quim Torra elmondta: várhatóan szerdán leteszi hivatali esküjét, és egy vagy két nappal később megalakítja az új katalán kormányt, amelynek névsora még nem végleges. Ezt követően látogatást tesz abban a három spanyolországi börtönben, ahol katalán függetlenségi politikusok vannak előzetes letartóztatásban. A megválasztott katalán elnök kitért arra: további erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy Carles Puig­demont volt elnököt újraválasszák, és helyreállítsák a legitim kormányt.
A katalán politikusok sajtótájékoztatója előtt néhány órával Mariano Rajoy spanyol kormányfő és Pedro Sánchez, a legnagyobb ellenzéki erő, a Spanyol Szocialista Munkáspárt főtitkára kétoldalú találkozón erősítette meg politikai egyetértését Spanyolország alkotmányos rendjének védelme tekintetében, miután az új katalán elnök fáradhatatlan munkát ígért az önálló katalán köztársaságért. A spanyol politikai vezetők megállapodtak abban is, hogy fenntartják a pénzügyi ellenőrzést a katalán költségvetés felett a források közcélú felhasználása érdekében.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-05-16 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 120
szavazógép
2018-05-16: Világfigyelő - :

Szijjártó Péter: A határon túl élő magyarok érdekképviselete a külpolitika fontos feladata marad

A határon túl élő magyar nemzeti közösségek érdekképviselete továbbra is a magyar külpolitika egyik legfontosabb feladata marad, ahogyan eddig is az volt – mondotta a Külgazdasági és Külügyminisztérium élére jelölt Szijjártó Péter jelenlegi miniszter az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának ülésén Budapesten tegnap, kinevezése előtti meghallgatásán. A magyar külpolitika határozott és kemény lesz – jelentette ki.
2018-05-16: Világfigyelő - :

Elfogadhatatlanok a gázai erőszakos cselekmények

Nem volt jogos, hogy Izrael palesztin tüntetőkre lőtt hétfőn a Gázai övezetben – így ítélte meg a történteket az ENSZ Emberi Jogi Hivatala tegnap közzétett nyilatkozatában. Németország és Nagy-Britannia független vizsgálatot követel.