Elfogadhatatlanok a gázai erőszakos cselekmények

2018. május 16., szerda, Világfigyelő
Nem volt jogos, hogy Izrael palesztin tüntetőkre lőtt hétfőn a Gázai övezetben – így ítélte meg a történteket az ENSZ Emberi Jogi Hivatala tegnap közzétett nyilatkozatában. Németország és Nagy-Britannia független vizsgálatot követel.
  • Fotó: Mahmud Hams/AFP
    Fotó: Mahmud Hams/AFP
Rupert Colville ENSZ-szóvivő kifejtette, hogy életet kioltó fegyvereket csakis emberölés vagy súlyos sérülés megelőzése végett megengedett használni, márpedig az, hogy a palesztin tüntetők megpróbáltak átjutni az övezet határán lévő kerítésen vagy abban kárt tenni, nem elegendő alap éles lőszer használatára ellenük. A szóvivő hozzátette, hogy a kövek és a lángoló benzines palackok hajigálása miatt sem kerültek életveszélybe izraeli katonák, mivel jól védett állasaikba húzódhattak.
Németország kormánya azt javasolta kedden, hogy független vizsgálat derítse ki, mi történt pontosan a hétfői vérontáskor, ugyanakkor azt hangoztatta, hogy a Hamász radikális palesztin szervezetet terheli a felelősség, mivel visszaélt a tüntetés jogával és erőszakot szít – mondotta Angela Merkel kancellár szóvivője.
A brit kormány is vizsgálatot szorgalmaz, és higgadtságra int. „Felszólítjuk mindkét felet, hogy tartózkodjon bármiféle további erőszaktól. A palesztinoknak joguk van tüntetni, de csakis békésen. Aggódunk, hogy szélsőséges elemek saját céljaik végett megpróbálják a békés tüntetéseket erőszakossá szítani. Izraelnek joga van megvédeni határait, de az éles lőszer használata felettébb aggályos” – mondta Theresa May miniszterelnök szóvivője.
Elfogadhatatlannak nevezte Didier Reynders belga külügyminiszter tegnap a Gázai övezet és Izrael határán előző nap kirobbant erőszakcselekményeket, hangsúlyozva, hogy az izraeli–palesztin konfliktus rendezése csak az úgynevezett kétállami megoldással képzelhető el. Reynders szerint a Gázai övezetet irányító Hamász szélsőséges iszlamista szervezet kereste a provokáció lehetőségét, az izraeli válaszlépések mind­emellett teljességgel aránytalanok voltak. A tárcavezető úgy vélekedett, hogy mielőbb nemzetközi vizsgálatot kellene indítani a történtek pontos felderítésére. Emellett emlékeztetett arra, hogy Belgium határozottan ellenezte az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének áthelyezését Tel-Avivból Jeruzsálembe.
A török külügyminisztérium arra kérte tegnap Izrael ankarai nagykövetét, Eitan Naehot, hogy egy időre térjen haza.
A Gázai övezet határán történt hétfői összetűzésnek 60 halálos áldozata van palesztin oldalon.
Mintegy 1200-an szenvedtek lőtt sebeket, közülük több mint száz állapota válságos vagy súlyos. Ugyancsak 1200 körüli azok száma, akik más sérülésekkel, egyebek mellett belélegzett könnygáz miatt szorulnak orvosi kezelésre. A 60. halálos áldozat egy csecsemő, aki könnygáz belélegzése miatt tegnap vesztette életét.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-05-16 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 120
szavazógép
2018-05-16: Világfigyelő - :

A spanyol állami beavatkozás megszüntetését kérik (Katalónia)

A spanyol állam katalóniai beavatkozásának megszüntetésére szólított fel Quim Torra új katalán elnök tegnap Berlinben, ahol elődjével, Carles Puigdemont leváltott elnökkel tartott közös sajtótájékoztatót.
2018-05-15: Sport - Miska Brigitta:

Az emberhátrány ellenére is fölényesen nyertek (Labdarúgó, I. liga)

Majdnem egy félidőt emberhátrányban játszott a Sepsi OSK, de Fülöp István két góljának és Ibrahima Tandia találatának köszönhetően így is fölényes győzelmet aratott kedden a Temesvári Poli felett a sepsiszentgyörgyi stadionban az alsóházi rájátszás 10., hétközi fordulójában. Ezzel a győzelemmel a piros-fehérek a kieső helyektől hét pontra távolodtak.