Kibővül az AgrofestÚj gasztronómiai rendezvény Sepsiszentgyörgyön

2018. május 16., szerda, Közélet
Rendhagyó módon egészül ki idén az elmúlt években már viszonylag nagy érdeklődés mellett zajló AgroFest, amelynek Sepsiszentgyörgy ad otthont. A megyeszékhelyi INdiVINO Wine & BBQ társulásával a rendezvény új összetevővel gazdagodik, és Transylvanian BBQ Festival és AgroFest néven jelentkezik június 8 és 10-e között, egyebek mellett egy nem hivatalos, a nemzetközi szabályokat mégis betartó barbecue-készítő versennyel.
  • Illusztráció: Kocsis B. János
    Illusztráció: Kocsis B. János
A rendezvényről Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Grüman Róbert alelnök, Falvai János, az INdiVINO BBQ csapat séfje és Debreczi Zsombor társtulajdonos osztott meg részleteket. Debreczi Zsombor egyúttal a szakértőként volt jelen, hiszen az egyesült államokbeli Kansas City Barbeque Society (KCBS) hivatalos bírói címét is birtokolja.
Bevezetőként Tamás Sándor felidézte, pár évvel korábban azt a célt fogalmazták meg, hogy Székelyföld turisztikai központjává szeretnék tenni Háromszéket. Ennek érdekében több területen sikerült olyan rendezvényeket szervezni, létrehozni, amelyek egyedinek tekinthetőek. Egy olyan keret megteremtésén gondolkodtak, amely egyes településeken megyehatárokon túlmutató rendezvények életre hívását hozza magával, és a közösségépítést, turizmusfejlesztést, a város és megye egy más arcának a felmutatását is szolgálja. Tamás Sándor példaként a lovas rendezvények közül kiemelte a Székely Vágtát, illetve a sepsibodoki, országos szinten egyedülálló kialakítású – „ember és ló elé való” – pályán megszervezett fogathajtó versenyeket. A kulturális rendezvények közül a Reflex színházi fesztivált, valamint a grafikai és fotóbiennálét említette, valamint Székelyföldön túlmutató közösségépítő megmozdulásként a perkői ifjúsági és néptánctalálkozót.
A cél eléréséhez a gasztronómiai események is érdemben hozzájárultak eddig is (kürtőskalács vagy kolbásztöltő fesztiválok), ezeket szeretnének kiteljesíteni, valamint az ilyen jellegű rendezvények körét is bővítenék. Ebbe az elképzelésbe illeszkedik a Transylvanian BBQ Festival és AgroFeszt, amely ráadásként valamelyest eltér az eddigiektől, hiszen nem kizárólag a hagyományos székely vagy magyaros gasztronómia jelenti az alapot. A barbecue ugyanakkor nem teljesen ismeretlen a székelyek számára, hagyományos módszerekkel ugyanis már évszázadok óta készítenek így húsokat – fogalmazott az elnök.
A tulajdonképpeni eseményről és hátteréről Debreczi Zsombor szólt. Elmondása szerint a folyamat, amely révén a barbecue-készítő versenyeket itt is meghonosítanák, mintegy másfél éve kezdődött, az általa társtulajdonosként birtokolt borbár ekkor kapcsolódott be a magyarországi versenysorozatba, miután megszerezték a szakmai hatóságnak számító KCBS tanúsítványát. Ezzel párhuzamosan Sepsiszentgyörgyön is elkezdték meghonosítani a barbecue-készítés új módszereit. A kezdeményezések végső célja Kelet-Közép-Európát is bekapcsolni abba a versenyhálózatba, amit a KCBS kiépített. A szakmai szervezet harminc éve létezik, több mint 20 ezer tagot számlál világszerte, és eddig 500 versenyt bonyolítottak le. Debreczi Zsombor szerint a június eleji rendezvény az első komolyabb megnyilvánulásuk a cél érdekében, várhatóan 10–12, vállalatok által képviselt csapat száll majd versenybe, magyarországiak és romániaiak egyaránt. Az idei megmérettetés még nem hivatalos, de jövőre remélik, az amerikai verseny romániai szakaszává növi ki magát a megmozdulás, illetve idővel európai szintre is ki tudják terjeszteni. A csapatok négy fajta, saját hozatalú húsból – csirke, marhaszegy, sertésoldalas, sertéslapocka – dolgoznak majd, illetve meglepetésként helyből származó alapanyagot is felhasználnak. Debreczi Zsombor kis szakmai ismertetőt is tartott egyebek mellett elmondva: több ezer éves múltja van a barbecue-zásnak, földbe ásott gödörben 10–12 óra alatt, füstön készítették hagyományosan. Ma már gépek segítségével történik, horizontális és vertikális füstölésű vagy a kínaiak által kifejlesztett tojás alakú, úgynevezett szmókerrekkel.
Grüman Róbert a rendezvény kapcsán elmondta: az említett versenyen kívül koncertekkel és más fellépésekkel is várják az érdeklődőket.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-05-16 19:20
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 83
szavazógép
2018-05-16: Közélet - Hecser László:

Újra itthon a masztodon

A baróti Erdővidék Múzeumában kedd estétől újra megtekinthető a Felsőrákos határában a véletlennek köszönhetően megtalált, 3,5–4 millió évesre becsült őselefánt – Mastodon anancus – szinte teljes csontváza. A kiállításmegnyitón Demeter László muzeológus, Lázár-Kiss Barna András polgármester és Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója szólalt fel, majd a feltárásban és a lelet konzerválásában jelentős szerepet játszó Katona Lajos Tamás, a Magyar Természettudományi Múzeum – Bakonyi Természettudományi Múzeum geológusa, főmuzeológusa vetített képes előadásában az elmúlt tíz évben végzett munkájukról számolt be.
2018-05-16: Sport - :

A Dinamo és a Sepsi OSK csapatát is pénzbírsággal sújtották (Labdarúgás, I. liga)

Mind a Dinamo, mind a Sepsi OSK csapatát megbírságolta szerdán a Román Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága a sepsiszentgyörgyi stadionban április 30-án történt incidens miatt – közölte a Hivatásos Labdarúgó Liga.