Adománykérés a Molnár Józsiás-szoborra

2018. május 17., csütörtök, Közélet
A kézdivásárhelyi CsomóPont Egyesület kezdeményezésére idén ősszel mellszobrot állítanak Molnár Józsiás (1841–1903) volt országgyűlési képviselőnek, Kézdiszék Széchenyijének – ahogy kortársai nevezték – az általa és felesége, Molnár Józsiásné Gaál Emília által a városnak adományozott, majd róla elnevezett parkban, ahol sírhelyük is található.
  • Vetró András alkotása. Fotó: CsomóPont Egyesület
    Vetró András alkotása. Fotó: CsomóPont Egyesület
Ifj. Hodor Levente, a CsomóPont Egyesület társalapítója tájékoztatása szerint a márciusi Civil liciten sikeresen pályáztak az emlékmű felállítására, amelynek gipszváltozatát Vetró András képzőművész készítette el. A liciten 8170 lej gyűlt össze – ebből 817 lejt A Rák Ellen a Jövőért Egyesületnek adományoztak. Megmaradt a szükséges összeg egyharmada: ahhoz, hogy tervük valóra váljék, kérik a közösség támogatását.
Május 7-én a székelyudvarhelyi öntődében jártak, egy lépéssel közelebb kerülve a szobor kivitelezéséhez.
Aki hozzá szeretne járulni az emlékmű megvalósításához, a 0741 403 354-es telefonszámon érdeklődhet. Az egyesület bankszámlaszáma: RO96BTRLRONCRT0237412801, kézdivásárhelyi Transilvania Bank.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-05-17 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 83
szavazógép
2018-05-17: Jegyzet - Pálmai Tamás:

Európa (Békési levelek)

Homérosz szerint Európa eredetileg Közép-, majd az egész Görögország neve volt. Innen tágult földrésznyivé. Eredetét görög és sémi gyökerekhez vezetik vissza. Mások szerint a szó latin eredetű, és régen a mai Törökország Európai részét jelölte. Látható tehát, hogy Európa nevét illetően a homályban tapogatózunk. A görög mitológia szerint Európé föníciai királylány volt, kibe Zeusz beleszeretett és bika alakjában elrabolta. Három gyerekük született, kik később jelentős szerepet töltöttek be a görög mitológiában. Később Európét Kréta királya, Asztérion feleségül vette, és mivel neki nem volt utóda, vállalta a három gyermek felnevelését. Zeusz adott Európénak három ajándékot: Taloszt, hogy védje őt, Lailapszot, a zsákmányát sohasem tévesztő kutyát és a mindig célba találó gerelyt.
2018-05-17: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Megmentené a néppárt a kicsi piacot

Nem akarunk minden utcában piacot, de ahol igény, árus és vevő van hozzá, ott lehetőséget kell adni a működésükre – jelentette ki Bálint József, aki Sepsiszentgyörgyön a Szemerja negyedi piac megtartásáért kezdeményezi a vonatkozó tanácshatározat módosítását.