Újból működik a toronyóra

2018. május 17., csütörtök, Közélet
Több évtized után újból mutatja a pontos időt a nagyborosnyói református templom toronyórája. A felújított óraszerkezetbe néhány korszerű alkatrészt is beszereltek, így műholdról vett adatok alapján állítja be magát – tudtuk meg Németh Zoltán lelkipásztortól.
  • A nagyborosnyói református templom. A szerző felvétele
    A nagyborosnyói református templom. A szerző felvétele
A toronyba szerelt, négylapú időmérő (a torony mind a négy oldalán van számlap, ezek is újak) reggel hét és este nyolc óra között a kisharangon üti a negyedórákat, az egész órákat a nagyharangon kongatja. Éjszaka – a környékbeliek nyugalma érdekében – hallgat. Korábban naponta fel kellett húzni – ez a harangozó feladata volt –, most azonban elektromos és mechanikus rendszer működteti az óramutatókat.
Egy elektronikus alkatrészen keresztül műholddal is kapcsolatban áll a szerkezet, így például, ha áramszünet miatt leáll az óra, utólag önállóan javítja a helyes időpontra a mutatók állását – számolt be az újdonságról a lelkész.
A toronyóra javítása húszezer lejt emésztett fel. A megyei tanács nyolcezer lejjel támogatta, a többit az egyházközség saját bevételeiből fizette.
A jelenlegi református templom a harmadik Nagyborosnyón, feltételezések szerint az elsőt az Árpád-korban építették, ennek tárgyi bizonyítékai nincsenek. A mostani templomhajó 1853–54-ben épült, a torony 1869–71 között, akkor szerelték fel a toronyórát, és ugyanekkor építették az orgonát is. Abban az időszakban Kisbaconi Benedek Áron teljesített szolgálatot az egyházközségben (1825–79 között volt Nagyborosnyó lelkipásztora). A templomépítés idején Nagyborosnyó erős gazdasági fejlődésben volt, jómódú helybéliek, támogatók, mecénások támogatták a munkát – elevenítette fel Németh Zoltán.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-05-17 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 83
szavazógép
2018-05-17: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Jó képességű diákok pártfogói (Ösztöndíjat oszt az RGT Románia )

Harmadik alkalommal indítja útjára népszerű, tehetségpártoló programját az RGT Románia cégcsoport, amely ezúttal is harminc ösztöndíjat ítél oda kimagasló eredményeket elért tanulóknak. Partnerségben a kézdivásárhelyi Bóbita Egyesülettel a legjobbak fejlődését, tehetséggondozását kívánják támogatni a következő időszakban is. Az egyénenként megpályázható 2500 lejes hozzájárulást tízhavi részletben utalják a kiválasztottaknak.
2018-05-17: Közélet - Iochom István:

Kijavítják a volt kaszárnya sarkát

Az egykori kézdivásárhelyi hadapródiskola épülete Vasút utca felőli sarkán a csatorna egyik darabjának a leszakadása után az épület az esőzések idején beázott, faldarabok váltak le az ingatlanról.