Lóháton a csíksomlyói búcsúra

2018. május 17., csütörtök, Közélet
Lóháton indult Csíksomlyóra zarándokok egy csoportja csütörtök reggel Kökösből, az Olt mentén haladva összesen 14 háromszéki ló-lovas páros megy a pünkösdi búcsúra. Száz kilométeres útjuk során tíznél is több települést érintenek, s hasonló távot tesznek meg azok is, akik Gyergyószékről és Székelyudvarhelyről csatlakoznak a lovas programhoz.
  • Szikra, Jang és Rabló, a zarándokok hűséges társai. Albert Levente felvétele
    Szikra, Jang és Rabló, a zarándokok hűséges társai. Albert Levente felvétele
Szürke felhők alatt, szemerkélő esőben érkeztek a Sepsi Aréna mögé az első lovas zarándokok, Király Károly gidófalvi hagyományőrző huszár azonban azt mondta, lovagláshoz ez éppen megfelelő idő. Hasonló kezdeményezés korábban is volt már – jegyezte meg –, akkor csupán öt-hat háromszéki lovas indult a pünkösdi búcsúba, az összefogott szervezés révén most több mint százan pattantak nyeregbe, hogy szombaton részt vegyenek a Kis- és a Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben a Hármashalom oltárnál tartandó szentmisén. Első társai csütörtök délelőtt Veres Bálint és Bajna Ika Zsuzsanna voltak, Sepsiszentgyörgyről és Gidófalváról két-két lovas csatlakozott hozzájuk, Uzonból négyen, Zalánból pedig hárman. A zarándoklat háromszéki szakasza során Illyefalvát, Sepsiszentgyörgyöt, Gidófalvát, Sepsibodokot, Málnást, Málnásfürdőt, Mikóújfalut Sepsibükszádot tervezték érinteni. Pénteken hosszabb távot kell megtenniük, ezért már reggel hétkor elindulnak. Tervezett útvonaluk: Tusnádfürdő, Tusnád, Csíkszentsimon, Csíkszentkirály, a végén Csibán pihennek meg, innen indulnak szombat reggel Csíksomlyóra.
Érdeklődésünkre, hogy miért éppen ezt a fajta zarándoklatot választották, Bajna Ika Zsuzsanna azt mondta, mindannyian lótartó-, állatszerető és vallásos emberek, „ily módon a lovak iránti hódolatunknak és Isten szeretetének is eleget teszünk”.
Az ellátásról, szállásról, az állatok etetéséről, pihenőjéről korábban gondoskodtak már, mint azt megjegyezte: a lovasok mindenhol segítenek egymáson.
A csíksomlyói hegynyeregben az ünnepi szentmise szónoka ebben az évben Marian Adam Waligóra lengyel szerzetes, a czestochowai Jasna Góra-i pálos kolostor házfőnöke.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-05-17 14:31
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 83
szavazógép
2018-05-17: Világfigyelő - :

Elindult Budapestről a Boldogasszony zarándokvonat

Elindult a csíksomlyói búcsúba a Boldogasszony zarándokvonat csütörtök reggel a budapesti Nyugati pályaudvarról.
2018-05-17: Közélet - :

27 ezer volt ütötte meg

Magasfeszültségű áram ütött meg egy 14 éves fiút szerdán este a sepsiszentgyörgyi állomáson.