Az RMDSZ nem akar kormányra lépni

2018. május 29., kedd, Belföld

Az RMDSZ nem kívánja kormányra lépéshez kihasználni a Szociáldemokrata Párt (SZDP) belső válságát – jelentette ki a Krónikának Kelemen Hunor. A szövetségi elnököt azzal kapcsolatban kereste meg a napilap, hogy az elmúlt időszakban több szociáldemokrata képviselő átiratkozott a Victor Ponta volt kormányfő Pro Románia nevű pártjába. Így a kormánykoalíció elvesztette többségét az alsóházban, és már csak az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek támogatásával tud elfogadtatni törvénytervezeteket.

  • Liviu Dragnea és Kelemen Hunor
    Liviu Dragnea és Kelemen Hunor

„Gusztustalannak tartjuk más pártok belügyeinek kommentálását” – nyilatkozta a Krónikának Kelemen Hunor. Leszögezte: az RMDSZ nem lép kormányra, és nem fűzi szorosabbra a viszonyát az SZDP-vel, hanem megmarad a parlamenti együttműködés. Ennek hozadékait is elemezni fogják, és szeptemberig eldöntik, hogy folytatják vagy sem – mondta a politikus.

Az RMDSZ parlamenti súlyának növekedéséről beszélt hétfőn este Traian Băsescu, a Népi Mozgalom Párt (NMP) elnöke is. A volt államfő szerint jelenleg a koalíciós többség szavazatai egyre fogynak, az SZDP pedig „még függőbbé válik” a magyar érdekvédelmi szövetségtől.

„Minél több szavazatot veszítenek, annál inkább függenek az RMDSZ-től, és a szenátusban szavazás előtt áll a Székelyföld a autonómiájáról szóló tervezet. Kíváncsi vagyok, hogyan szavaznak” – nyilatkozta Traian Băsescu hétfő este a román közszolgálati televízióban.

Eközben Victor Ponta bejelentette, hogy a Pro Románia saját frakciója megalakításának jóváhagyását fogja kérvényezni a parlamenttől. A bejelentést az újonnan létesített párt 2018–2024-es politikai programját ismertető eseményen tette a volt kormányfő, beszámolva arról is, hogy októberben vagy novemberben kongresszust tartanak, amelyen kiderül, kiket jelöl a párt a 2019-ben esedékes európai parlamenti választásokra.

A szintén jövőre sorra kerülő elnökválasztásról azt mondta, alakulata örömmel támogatná Ecaterina Andronescu szociáldemokrata párti szenátor jelölését. „Sokan vannak olyanok, akik mellettünk állnak ugyan, de nehezen tudnak elszakadni. Nekem sem volt könnyű elszakadnom az egyetlen párttól, amelynek valaha tagja voltam. Sok volt párttársammal tárgyaltam az utóbbi időben, és világosan elmondtam nekik, hogy a Pro Románia balközép párt, az elmúlt években folytatott politikát visszük tovább” – Ponta fogalmazott, hozzátéve, ha esedékessé válik, alakulata a SZDP-vel hozná létre a legtermészetesebb szövetséget, de Dragnea és csapata nélkül. (Krónika/Maszol/Agerpres)

 

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bejut-e a Sepsi OSK labdarúgócsapata a felsőházi rájátszásba?eredmények
szavazatok száma 120
szavazógép
2018-05-29: Jegyzet - Váry O. Péter:

Géza bácsi szelíd mosolya

Nem tudom, a mai konferencián lesz-e, aki megidézze Domokos Géza szelíd mosolyát. A rendezvény címe – Esélyek 1989 előtt és után – inkább politikai tartalomról árulkodik, esetleg a könyvkiadás akkori és mostani nehézségeire, buktatóira hivatkozik, a meghívott előadók nevei szintúgy Géza bácsi közéleti és/vagy irodalmi pályafutása megidézésének lehetőségére utalnak.
2018-05-29: Belföld - :

Elutasították az autonómiatervezetet

A képviselőház után a parlament szenátusa is elutasította kedden a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kidolgozott és Kulcsár-Terza József háromszéki képviselő által beterjesztett törvényjavaslatot, amely területi autonómiát irányozna elő a Székelyföldnek.