Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

KézdivásárhelyBefejezték a könyvtár korszerűsítését

2018. május 31., csütörtök, Közélet

Vántsa Judit könyvtárvezető kezdeményezésére Bokor Tibor polgármester a kívül-belül felújított Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárba hívta meg a városatyákat a tegnap délelőtti rendkívüli testületi ülésre.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A tanácskozás napirendjén szereplő hét, többnyire pályázatokra vonatkozó határozattervezetet egyhangú szavazattal fogadták el, majd Vántsa Judit vetített képes előadás során mutatta be a 2013-ban elkezdett és nemrég befejezett felújítást. Bokor Tibor elmondása szerint az utóbbi öt esztendő alatt több mint négyszázezer lejt fordítottak saját költségvetésükből az épület tatarozására.

A könyvtárvezető elmondta: a fenntartó intézmény, a polgármesteri hivatal támogatásával sikerült a pincétől a tetőig felújítani, átalakítani az épületet. A hatvanhatezer kötetből álló állományt összepakolták, majd rendszerezték – ez óriási, több hónapos munka volt. Az épület amúgy nem a legmegfelelőbb könyvtár számára: nagyon zsúfolt volt, sem tűzvédelmi, sem szakmai szempontból nem tudtak normális körülmények között működni.

Már a kilencvenes évek elején látták, hogy miközben egy jól működő könyvtárban a könyvállomány hetven százalékát szabad polcról el kellene érni, esetükben ez az arány éppen fordított volt.

2007 őszén az akkori városvezető, Török Sándor megnézte a kihasználatlan boltíves pincét, és a következő év tavaszán elkezdődtek a munkálatok, de aztán gyorsan abba is maradtak. 2012-ig nem történt semmi. Azt követően a pince egyik felében rendezvények szervezésére alkalmas helyiséget alakítottak ki, a pince másik részét a városháza munkatársai bepolcozták, és ott raktár kapott helyet. A földszint nagyon zsúfolt volt, ezért a régi beosztást teljesen felborították, és átrendezték a termeket. Az olvasóterem más arculatot kapott, és gyermekkönyvrészleget alakítottak ki. A könyvtárvezető megköszönte a támogatást a város vezetőségének, az önkormányzati képviselőknek, külön kiemelve Hegedüs Ferenc vállalkozó, kultúrmecénás nevét, akinek a pince központi fűtése köszönhető. A felújítás alatt egyébként a pincében működött a program.

Vántsa Judit azt is közölte, hogy június elsején 10 és 13 óra között gyermekek számára szerveznek könyvtárbemutatót, papírszínházat, meseolvasást, drámajátékokat, kincsvadászatot és kézműves-foglalkozásokat, hétfőtől pedig a megszokott program szerint működnek, miután május 7-től közel egy hónapig leltározás miatt zárva tartottak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 579
szavazógép
2018-05-31: Jegyzet - Demeter Virág Katalin:

Járulékos áldozatok (Tollraforgó)

Új köntösbe öltözött szomszédságunk forgalmas utcája, a Testvériség sétány – sokan vártuk, hogy végre lezáruljon a felújítás, és zavartalanul közlekedhessen gyalogos és járművezető egyaránt.
2018-05-31: Közélet - Fekete Réka:

Daloló óvoda

Nagy bulit csaptak tegnap a sepsiszentgyörgyi Gulliver Napközi Otthon óvodásai, zengett a környék a gyermekdaloktól, kacagástól, énekelni akadt kedvük még az arra járóknak is.