Hétmillió euró Van Gogh tájképéért

2018. június 8., péntek, Magazin
Hétmillió euróért kelt el Vincent van Gogh 1882-ben festett, korai tájképe egy párizsi árverésen hétfőn.

A halászhálót javító nőket ábrázoló Fishing Net Menders in the Dunes című képet a hollandiai Hága környéki táj ihlette. Az alkotást komoly licitharc után egy amerikai gyűjtő vásárolta meg. Eredetileg 3–5 millió euróra becsülték a várható árat. Franciaországban húsz éve ez volt az első Van Gogh-kép, amelyet árverésre bocsátottak. Az aukciót vezető Francis Briest szerint azért kúszott fel ilyen magasra az ára, mivel a piacon alig vannak Van Gogh-festmények, a művek mind magángyűjtők és múzeumok birtokába kerültek már. A művész 29 éves korában festette a képet, amikor Hága környékén élt egy ideig. Ebben a Van Gogh számára különösen fogékony korszakban ez volt az egyetlen tájkép, amit alkotott.
Párizsban utoljára a kilencvenes évek közepén Van Gogh Auvers-i kert című képét árverezték el 10 millió dollárért. A művész munkái közül 1990-ben a Dr. Gachet portréja című festmény kelt el a legmagasabb, 82,5 millió dolláros áron. Legutóbb, 2014-ben egy csendéletét, a Váza margarétákkal és pipacsokkal című képét adták el 61,8 millió dollárért.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 190
szavazógép
2018-06-08: Magazin - :

Ünnepi Könyvhét Budapesten

Több mint háromszáz új kötet jelenik meg a tegnap kezdődött Ünnepi Könyvhétre – mondta el Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnöke Budapesten a rendezvényről tartott sajtótájékoztatón.
2018-06-08: Magazin - :

Semmelweis Ignác helye örök a legnagyobb tudósok között

Semmelweis Ignácnak örök helye van az orvoslás mérföldköveit lerakó legnagyobb tudósok, Louis Pasteur, Robert Koch, Joseph Lister vagy éppen Wilhelm Conrad Röntgen mellett – jelentette ki a köztársasági elnök Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián (MTA).