Egy elfelejtett barátunk

2018. június 9., szombat, Közélet

Gelu Păteanu költő, műfordító a saját románjainak nem annyira fontos, mint nekünk, nekünk viszont nagyon – jelentette ki Farkas Wellmann Endre a tegnapi kettős könyvbemutatón, melyen az általa írt Gyalu, a spíler című dokumentum-gyűjteményt, illetve Arany János kétnyelvű (románra Gelu Păteanu által lefordított) Toldiját ismertették.

  • Farkas Wellmann Endre, Szebeni Zsuzsa, Kertész Dávid. Fotó: Albert Levente
    Farkas Wellmann Endre, Szebeni Zsuzsa, Kertész Dávid. Fotó: Albert Levente

Hogy miért fontos a magyar barátai által Gyalunak becézett Gelu Păteanu számunkra? Mert egész életét arra áldozta, hogy a magyar irodalom legjavát román nyelvre átültesse, prózát és verset egyaránt fordított, és végül úgy „elmagyarosodott”, hogy még Romániát is el kellett hagynia. Különös életútjából érdemes pár adatot felidézni. Gelu Păteanu 1925-ben született Kolozsváron, két évet elvégzett a jogon, politikai okokból eltávolították az egyetemről. Katonaság után egy cipőgyár személyzeti osztályán dolgozott, itt kezdődött kálváriája – a besúgóknak hála, 1952-ben kilenc hónapos internálásban részesült a Duna-csatornához. Utána szabadúszó műfordítóként próbált megélni, A Hét 1971-es alapításakor annak bukaresti szerkesztőségébe került, ott dolgozott 1978-ig, amikor a folyamatos zaklatások elől önkéntes száműzetésbe menekült – Székelyföldre. Énlakán, majd Etéden élt, ott érte az 1989-es rendszerváltás, az első szabad március 15-én Fehéregyházán magyarul mondott beszéde után megfenyegették, ezt még bírta volna, de miután családtagjait is zaklatni kezdték, áttelepedett Magyarországra. Tanított az ELTE-n, bábáskodott a Duna Televízió alapításánál, Budapesten végre tisztelet és szeretet övezte Gelu Păteanut, aki egy alkalommal azt mondta magáról: román nemzetiségű magyar vagyok. Nagy műveltségű kultúrember volt, magánéletében bohém, villoni alkat, jellemezte Farkas Wellmann Endre, aki a spíler (hamiskártyást, de dörzsölt embert is jelent) jelzőt azért választotta a Gyalu életéről szóló könyvének címéül, mert Gelu Păteanu a szó jó értelmében vett szerencsejátékos volt, aki tudta, hogyan kell kicselezni a rendszert. Hatalmas fordítói munkássága váratlan halála (1995-ben egy műtét után hunyt el Budapesten) után visszhangtalan maradt, bár egész életét arra áldozta, hogy a magyar irodalmat megismertesse a román olvasókkal – ezért tartotta fontosnak a róla szóló dokumentumgyűjtemény összeállítását, mondta Farkas Wellmann Endre. És hogy mennyi­re a feledés homályába veszett Gelu Păteanu alakja, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a tegnapi rendezvényen alig féltucatnyi érdeklődő vett részt – vagy az, hogy Sepsiszentgyörgyön utcát akartak róla elnevezni, de a névadás jóváhagyását eszközölő megyei bizottság kihúzta a nevét a javaslatok közül.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 369
szavazógép
2018-06-09: Közélet - Bokor Gábor:

Virágok lencsevégen

Utak lélektől lélekig címmel nyílt meg Kovásznán Bende Izabella fotókiállítása. Szerdán délután a Kovásznai Városi Művelődési Ház kiállítóterme szinte szűknek bizonyult a nagyszámú érdeklődő számára, a kiállító ugyanis közismert Kovásznán, a csomakőrösi református lelkipásztor feleségként aktívan részt vesz a közösség életében.
2018-06-09: Közélet - Matekovics János Zoltán:

Sinka István-est a könyvtárban

Rendhagyó felolvasóesttel lépett közönség elé a sepsiszentgyörgyi Parnasszus Irodalmi Önképzőkör csütörtökön este a Bod Péter Megyei Könyvtárban. A formabontó műsor Sinka István (1897–1969) posztumusz Kossuth-díjas juhászköltő életrajzát feldolgozó A fekete bojtár című Vitézy László-filmre épült. László Károly színművész mutatta be a Parnasszus csapatot és vezetőjét, Józsa Attilát, valamint jelezte, ehhez a műsorhoz nagy bátorság, kihívás és kockázatvállalás kellett.