Sinka István-est a könyvtárban

2018. június 9., szombat, Közélet

Rendhagyó felolvasóesttel lépett közönség elé a sepsiszentgyörgyi Parnasszus Irodalmi Önképzőkör csütörtökön este a Bod Péter Megyei Könyvtárban. A formabontó műsor Sinka István (1897–1969) posztumusz Kossuth-díjas juhászköltő életrajzát feldolgozó A fekete bojtár című Vitézy László-filmre épült. László Károly színművész mutatta be a Parnasszus csapatot és vezetőjét, Józsa Attilát, valamint jelezte, ehhez a műsorhoz nagy bátorság, kihívás és kockázatvállalás kellett.

  • A Parnasszus Irodalmi Önképzőkör tagjai felolvastak műveikből a megyei könyvtárban. Fotó: Albert Levente
    A Parnasszus Irodalmi Önképzőkör tagjai felolvastak műveikből a megyei könyvtárban. Fotó: Albert Levente

Sinka István, a Nagyszalontán született költő maga is juhász volt, majd Vésztőn, később Budapesten telepedett le. Az életét bemutató, fikciós elemeket is tartalmazó drámai életrajzfilm első kiválasztott képsora azt a pillanatot mutatja, amikor egy öreg asztalos átnyújt egy Petőfi-kötetet a fiatal bojtárnak, aki ismeri az embereket és a kígyókat, mert azok „dolgoznak és játszanak, születnek és meghalnak”. A film egyik megrázó jelenete, amikor két juhász a díszes csatjáért és háromszáz juháért agyonüti a harmincéves Sinka-juhászt a kutyájával együtt. Ez nem felel meg a valóságnak, mert Sinka István betegen, hetvenegy éves korában hunyt el. „Ha utánuk megyek: azon a napon, királyok leszünk egy fénylő csillagon”. A balladai képsor folytatódik: az özvegy elindul a pusztában napszállatra, majd megtalálja férje sírját. A történet a tárgyalóteremben folytatódik, ahol a gyilkost lebuktatja a lopott csizma bélésére írt Sinka-vers: „Ó, szállj pipám árva füstje, / dohányom bomló ezüstje, / s ringasd rövid ifjúságom, / ami itt, a Kerek-érben, / kilenc varnyú szeme láttán / úgy foszlik szét, mit az álom...” (Tizenhét szilfa alatt).
Azért példamutató ma Sinka István költészete – osztotta meg lapunkkal Józsa Attila –, mert határtalan szeretet van benne a föld, a magyar nép és sors iránt. Sinka költészetében visszaköszön Arany balladáinak hatása, a maga mélységében és komorságában. A Parnasszus vezetője elmondta: a közeljövőben szeretnének eljutni ezzel az előadással a megye több településére, valamint terveznek egy Áprily Lajos-estet is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 367
szavazógép
2018-06-09: Közélet - Váry O. Péter:

Egy elfelejtett barátunk

Gelu Păteanu költő, műfordító a saját románjainak nem annyira fontos, mint nekünk, nekünk viszont nagyon – jelentette ki Farkas Wellmann Endre a tegnapi kettős könyvbemutatón, melyen az általa írt Gyalu, a spíler című dokumentum-gyűjteményt, illetve Arany János kétnyelvű (románra Gelu Păteanu által lefordított) Toldiját ismertették.
2018-06-09: Közélet - Bokor Gábor:

Kovásznai színjátszók a Mikóban

A kovásznai Pokolsár színjátszó társulat 2012-ben kezdte meg tevékenységét. Azóta főként Tamási-művek színrevitelével nyerték el a nagyérdemű megbecsülését, pillanatnyilag a Hullámzó vőlegény szerepel repertoárjukban. A műkedvelő színészek túl vannak a 16. előadáson, úgy érzik, a produkció megérett arra, hogy Sepsiszentgyörgyön is bemutassák. Az előadást a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében tartják jövő vasárnap, június 17-én. Az esemény kapcsán Berecki Árpáddal, a Pokolsár Egyesület elnökével beszélgettünk.