Egy nap az örökbefogadottakért

2018. június 11., hétfő, Közélet
Függetlenül attól, hogy mi motiválja a családot, az örökbefogadás egy csodálatos dolog – egy kis léleknek nyújtanak ilyenkor kezet, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a család szeretetét, egységét és biztonságát megismertessék a gyermekkel. Ezekkel a gondolatokkal üdvözölte szombat délelőtt Vass Mária mindazokat, akik a Benedek-mezőn találkoztak az örökbe fogadott gyermekek ünnepén, idén immár tizenharmadik alkalommal.
  • Vidám gyermeksereg a Benedek-mezőn. Fotó: Nagy D. István
    Vidám gyermeksereg a Benedek-mezőn. Fotó: Nagy D. István
A Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője lapunk érdeklődésére jó hírként közölte: nagyon megnőtt az örökbefogadási kedv Háromszéken.
Míg 2016-ban 37, tavaly közel hatvan örökbefogadásra történő kezdeményezést jegyeztek, ebben az évben már harminc körül alakul ez a szám.
Csak az év első két hónapjában már kilenc kérést jegyeztek – vázolta Vass Mária. Mint mondta, az örökbefogadás a legjobb védelmi forma az érintett gyermekek számára, a kapcsolódó ügyintézés pedig valamelyest egyszerűsödött, egy kormánytervezet pedig újabb kedvezményeket biztosít azok számára, akik gyermekeket fogadnának családjukba. Háromszéken jelenleg  hatvan-hetven örökbe fogadható gyermeket tart nyilván a szakhivatal.
Akárcsak korábban, szombaton is vidám, közvetlen hangulatú rendezvénnyel fogadták a meghívott családokat, mesemondás mellett szabadtéri játékokkal és arcfestéssel kedveskedtek a népes gyermekseregnek, s idén is lehetőség nyílt lovaglásra a pónik hátán. Szorgoskodtak a közelben a Szabadtűzi Lovagrend tagjai is, akik kétméretes üstben rotyogtatták az ebédet.
Dobolyi László ezúttal nemcsak szakácsként, de érintettként, büszke édesapaként vett részt a találkozón. Fiukat, a kis Mátét hat hónaposan ismerték meg, hét hónaposan fogadták családjukba – mesélte párja. Simon Ildikó úgy látja, ha valakinek fontos, hogy gyermeke legyen, de ez természetes úton nem valósulhat meg, akkor az örökbefogadás az egyedüli megoldás. „Mi nem idegenkedtünk tőle, igaz, nőként picit több időbe telt meghozni ezt a döntést, nem bántuk meg. Megváltozott az életünk, úgy érzem, jó irányba, és most már el sem tudom képzelni másként a napjainkat, úgy tűnik, mintha mindig együtt lettünk volna” – fogalmazott. Úgy véli,
a vonatkozó jogszabályokon azonban módosítani kellene, hiszen mire egy kisgyermek egy családhoz kerülhet, arra már egy évnél idősebb.
Ez nem jó a gyermekeknek sem – mutatott rá –, sokkal inkább azt kellene szem előtt tartani, hogy minél kevesebb időt töltsön kórházban vagy nevelőszülőknél, minél előbb befogadó családba kerülhessen.
Szülők, szakemberek egyetértenek abban, hogy az örökbefogadás esetében a legfőbb motiváció a gyermekek szeretete. Sokan azért választják ezt az utat, mert nem lehet saját gyermekük, vagy mert betegség akadályozza a gyermekvállalást, ám mint elhangzott, nem ritka az sem, hogy gyermekes családok érzik úgy, segítenének, ezért felkarolnak, szeretettel felnevelnek egy kis lelket.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 196
szavazógép
2018-06-11: Sport - :

Halep először, Nadal tizenegyedszer (Tenisz, Roland Garros )

A világelső Simona Halep nyerte a 117. francia teniszbajnokság női egyes versenyét, mivel a szombati döntőben 3:6, 6:4, 6:1 arányban diadalmaskodott az amerikai Sloane Stephens felett. Férfi egyesben Rafael Nadal nyert három szettben (6:4, 6:3, 6:2) az osztrák Dominic Thiem ellen. A harmadik szettben sérüléssel küszködő spanyol a 11. Roland Garros-elsőségét ünnepelhette, összességében pedig a 17. Grand Slam-torna-győzelmét aratta.
2018-06-11: Közélet - Bokor Gábor:

Új ízek Sepsiszentgyörgyön

Harmadik AgroFest és első Barbecue Fesztivál – a párosítás jónak bizonyult. Hétvégén Sepsiszentgyörgy központjában zajlott az élet, számosan fordultak meg a két rendezvényen. Az eső több alkalommal is beleszólt a szórakozásba, de a kitartóak ott maradtak a két téren, kihasználva a nem mindennapi lehetőséget.