Új ízek Sepsiszentgyörgyön

2018. június 11., hétfő, Közélet
Harmadik AgroFest és első Barbecue Fesztivál – a párosítás jónak bizonyult. Hétvégén Sepsiszentgyörgy központjában zajlott az élet, számosan fordultak meg a két rendezvényen. Az eső több alkalommal is beleszólt a szórakozásba, de a kitartóak ott maradtak a két téren, kihasználva a nem mindennapi lehetőséget.
  • A gyerekek az állatsimogatást szerették a legjobban. Albert Levente felvétele
    A gyerekek az állatsimogatást szerették a legjobban. Albert Levente felvétele
A kiegészítő programokkal fűszerezett két esemény – nehéz eldönteni, melyik volt a fő- s melyik a kísérőrendezvény – Kovászna Megye Tanácsa, az AgroSic Közösségek Közti Társulás, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, az IndiVINO & BBQ Bár és a Zágoni Gazdák Egyesületének együttműködésével valósult meg.
A korábbi rendezvényeken megszokott miccset, flekkent szinte el kellett felejteniük a Barbecue Fesztiválon részt vevőknek. A megszokott, mindennapi étkek helyett a füstölőkben alacsony hőmérsékleten, de órákon át készült étkek voltak a sztárok a főtéren. Nemcsak a közönségnek szánták az újdonságot, a finomságokat készítő csapatok teljesítményét komoly szakmai zsűri vette górcső alá. Az értékelés a Kansas City Barbeque Society (KCBS) szabályai szerint történt, a nevező csapatok öt kategóriában versenyezhettek, többek között helyi különlegességnek számító húsból kellett ügyeskedniük. A (még) nem hivatalos verseny legtapasztaltabb bírája, Petra Rebenstorf mesterzsűri pozitívan értékelte a rendezvényt.
A helyi különlegességet a medvehús jelentette. Az olívaolajban, rozmaringban és vörös áfonyában pácolt, nyolc órán át 110 Celsius-fokon készült, mézzel és vajjal becézett medvehúst az IndiVINO & BBQ Bár teraszán a sajtó képviselői is megkóstolhatták. A medvehús-preparátumot és a fesztivált Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke is értékelte.
„A kolbászparádé és a kürtőskalács-fesztivál után a barbecue-fesztivál is a nevünkhöz fűződik mostantól. Mindez azt a célt szolgálja, hogy Háromszéket Székelyföld turisztikai központjává tegyük, amelyben kiemelt szerepet kap a gasztroturizmus”
– mondta, felidézve Bornemisza Anna 1680-ból származó szakácskönyvéből a medvecomb elkészítéséről szóló receptet. A kóstolón Sárkány Árpád, az Abies Hunting Kft. igazgatója elmondta, régi tervük, hogy a vadhúsfogyasztást bevezessék a székely konyhára, ami a medvehús esetében nehezen megvalósítható, ugyanis nagyon kevés az a medve, amelyet a vadászok elejthetnek az engedélyhiányok miatt.
A KCBS szabályai szerint a zsűrit jó néhány órára elzárták a külvilágtól, nehogy befolyásolják a tagjait, az eredményhirdetésre lapzártánk után került sor. A Barbecue Fesztivál felhozatalát értékelte a közönség, a finomságokat sokan megkóstolták volna, ha zsebük is megengedi. A füstölőkben készült páratlan készítmények ára ugyanis egyelőre messze meghaladja a háromszékiek anyagi lehetőségeit.
Az AgroFest hozta a maga formáját, a Bodok Szálloda előtti téren kialakított „faluvilág” a városi közönség kedvencévé vált ismét. A vidéken megszokott haszonállatok, kisállatok, szárnyasok láttán csodálkoztak a városi gyerekek. Szüleik hozták el őket, így a kicsiket vonzó rendezvény – amelynek során hagyományos termékek vásárára is sor került – családcentrikus eseményként rögzült újból a köztudatban. Ha az állatok között keressük a sztárt, a babérokat mindenképp Lemhényi Béla étfalvi gazda Elvira szamara és annak csupán négynapos – még meg nem keresztelt – szamárcsikója aratta. Osztatlan sikere volt Benedek Viktória idomár agility kutyabemutatójának. A Csíkvidékről érkezett, csupán 15 éves dresszírozó és border collie fajtájú kutyája az AgroFeszten (és a környéken) még nem látott mutatványokkal kápráztatta el a közönséget. De ugyanilyen sikernek örvendtek az árkosi Barabás-lovarda pónilovai – a kis hátasokat szinte megállás nélkül lovagolták a gyerekek. Az AgroFestről bővebben holnapi lapszámunk Gazdakör rovatában számolunk be.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 194
szavazógép
2018-06-11: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Egy nap az örökbefogadottakért

Függetlenül attól, hogy mi motiválja a családot, az örökbefogadás egy csodálatos dolog – egy kis léleknek nyújtanak ilyenkor kezet, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a család szeretetét, egységét és biztonságát megismertessék a gyermekkel. Ezekkel a gondolatokkal üdvözölte szombat délelőtt Vass Mária mindazokat, akik a Benedek-mezőn találkoztak az örökbe fogadott gyermekek ünnepén, idén immár tizenharmadik alkalommal.
2018-06-11: Közélet - Iochom István:

Nagyborosnyó–Lécfalva csapata nyert (Önkéntes tűzoltóverseny Csernátonban )

A 104. megyei önkéntes tűzoltóversenyt tartották meg tegnap az alsócsernátoni futballpályán. A megmérettetést Kovászna Megye Tanácsa, Csernáton Polgármesteri Hivatala és a Kovászna Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség szervezte, 1989 után
Csernáton első alkalommal volt a rendezvény házigazdája.