Táncos lábú gyermekek ropták a Perkőn

2018. június 11., hétfő, Közélet
A perkői nyereg kőszínpadán ragyogó napsütésben tartották meg szombaton a tizenharmadik Erdélyi Gyermek- és Ifjúsági Tánctalálkozót. A nap folyamán hét megye – Kovászna, Hargita, Maros, Fehér, Brassó, Szeben és Bákó – negyvenhat gyermek- és ifjúsági néptáncegyüttesének és csoportjának 1270 táncosa lépett színpadra, műsorukat népes közönség követte.
  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele
Az évről évre egyre népszerűbb seregszemlét a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és Kézdiszentlélek Polgármesteri Hivatala közösen szervezte azzal a céllal, hogy lehetőséget teremtsenek a székelyföldi gyermek- és ifjúsági néptáncegyütteseknek a bemutatkozásra és kapcsolatteremtésre, hogy a fiatalok érzékelhessék a magyar népi kultúra gazdagságát és sokszínűségét.
A táncosokat és az érdeklődőket házigazdaként Balogh Tibor polgármester köszöntötte, majd Pál Ferenc, az egyházköz­ség római katolikus plébánosa megáldotta a rendezvényt, amely a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Pöttöm Palkó című mesejátékával és Vaszi Levente, a 2014-es Felszállott a páva közönségdíjas énekese fellépésével kezdődött, majd a meghívott néptáncegyüttesek léptek színpadra, elsőként a Perkő Néptáncegyüttes adta elő repertoárját.
Az előadások alatt a szervezők kicsiknek és nagyoknak egyaránt kézműves-foglalkozásokkal és népi játékokkal kedveskedtek, amelyek a Guzsalyas Alapítvány, a Bodvaj Egyesület, a Vöröskereszt, a Gyulafehérvári Caritas, a Perkő Néptáncegyüttes és Péter Kinga vezetésével zajlottak. A kirakodóvásáron népi mesterek termékeiket kínálták, a déli szünetre Tribel Sándor főszakács és a Bertis cég munkatársai egy 650 literes rézüstben elkészítették az óriási babgulyást. Tribel Sándor elmondása szerint a gyermekek kedvéért idén áttértek a csülökről a húsra, a babgulyás elkészítéséhez 40 kg hagymát, 20 kg paprikát, 115 kg húst, 75 kg burgonyát és 215 kg babot használtak. Babérlevéllel, tárkonnyal, gulyáskrémmel, sóval és borssal ízesítették, ugyanakkor 22 kg paradicsom is került az üstbe. Mindebből 1200–1300 adag ételt szolgáltak fel – összegzett a főszakács.
A fellépések után az együttesvezetőkkel kiértékelték a rendezvényt. A nap kiemelt eseménye a budapesti Gázsa Zenekar koncertje volt, amely megalapozta a hangulatot a rendezvény záróakkordjához, a szabadtéri táncházhoz (Papp István Gázsa elismert prímás, kolozsvári születésű muzsikus, de Sepsiszentgyörgyön is zenélt a Vadrózsák Együttesnél és a néptáncstúdióban). Virág Endre, a találkozó főszervezője, a Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársa elmondta: jövőre egy kicsit változtatni szeretnének a rendezvény koncepcióján, idén a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes lépett fel csodálatos műsorral, jövőre a Perkő Néptáncegyüttesnek ajánlják fel ezt a lehetőséget, és olyan együtteseket szeretnének meghívni, amelyek népi játékokat mutatnak be. Virág Endre egy kérést is megfogalmazott a helyiek felé, szerinte jó lenne, ha a színpadot – akárcsak a csíksomlyói nyeregben – végleges tetőzettel fednék be, és nem egy piros színű ponyvával. Mint mondta, a Perkőn nagyon jó az akusztika, klasszikus hangversenyeket is lehetne tartani, ugyanakkor sajnálkozását fejezte ki, hogy anyagi okok miatt immár harmadik éve nem láthattak vendégül határon túli fellépőket.
 
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 196
szavazógép
2018-06-11: Sport - :

Csütörtökön kezdődik a vb (Focikedvelők, figyelem! )

Négy nap múlva kezdődik az oroszországi labdarúgó-világbajnokság, amely a sportág történelmében a huszonegyedik. A június 14.–július 15. között zajló viadal csoportkörének 48 összecsapása után az egyenes kieséses szakaszban 14 meccset játszanak, de a bronzmérkőzéssel és a döntővel együtt összesen 64 találkozóra kerül sor a 2018-as vb-n.
2018-06-11: Közélet - Bokor Gábor:

Történelmi pillanat Nagypatakon

Nagypatakon írták alá az Orbaiszéket Bodzavidékkel összekötő, 21A megyei út felújításának kivitelezési szerződését. A dokumentumot Tamás Sándor, a megyei tanács elnöke és Török Sándor, a megyei útügy igazgatója írta alá. A cég versenyvizsgán nyerte el a kivitelezés jogát, együttműködésben egy Brassó megyei vállalkozással, a Consac Kft.-vel.