Piszkos háborút folytatnak

2018. június 12., kedd, Máról holnapra
Demeter J. Ildikó
Bármennyire szerette volna Liviu Dragnea SZDP-elnök megmutatni, hogy ő is meg tudja tölteni a bukaresti Győzelem teret, bármennyi­re hangsúlyozták a színpadon, hogy ezúttal engedélyezett és törvényes megnyilvánulásról van szó, bármennyire próbáltak tisztaságot sugallni a kötelezően előírt fehér ingekkel, a kormánypártok szombati tüntetése nem pozitív üzeneteket, hanem csak piszkot hagyott maga után, a valóságban és képletesen is.
Az igazságügyi törvények módosítása ellen tavaly kirobbant, világszerte elismerést kiváltó civil tiltakozást akarták felülmúlni, de ez a nehezen összehozott tömeges rendezvény túlszervezettségével, hatósági védelmével, előregyártott jelszavaival, a hívatlan résztvevők kizárására irányuló erőfeszítésekkel, dagályos beszédeivel inkább a Ceauşescu-korszak dicsőítő népgyűléseire emlékeztetett, ahol a kirendelt éljenzőknek a hazamenésen járt az eszük, nem az unalmas szónoklatok megfejtésén. Amelyekből egyébként a pártfüggetlen hazai és külföldi elemzők, újságírók, józan eszű emberek ugyanazt értették: hogy a tüntetés főként az igazságszolgáltatás ellen irányult, és hogy az ügyészek, bírók, kivizsgálások, perek leállításáért ez a koalíció mindenen képes keresztülgázolni. Elfogyott a türelem, közeledik az ítélet a második Dragnea-dossziéban, és vasárnap este a szorongatott vezér már közölte is, hogy sürgősségi kormányrendeletekkel kívánják rendezni azokat a kérdéseket (köztük az igazságügyi csomagot), amelyeknek a parlamentben elfogadott törvénytervezetei az ellenzék vagy az államfő miatt nem tudnak hatályba lépni.
A reakció nem késett: hétfőn több ügyészi és bírói szervezet fordult – az elhangzottak kivizsgálását kérve – a Legfelsőbb Bírói Tanácshoz, az pedig az Igazságügyi Felügyeletnél tett panaszt. Ugyanezen a napon érkezett Romániába a Velencei Bizottság (az Európa Tanács alkotmányjogászokból álló független tanácsadó szerve) is, hogy a helyszínen tájékozódjon a román igazságszolgáltatás helyzetéről. És ez még nem minden: miután Dragnea kerek perec az EU-t és a NATO-t is a párhuzamos állam mozgatói közé sorolta (a titkosszolgálatok, a korrupció-, illetve a terrorellenes főügyészek, valamint Klaus Iohannis államfő mellé), a tüntetésnek nagyobb visszhangja lehet néhány fejcsóválásnál, és Románia könnyen a máris gratuláló Oroszország árnyékába sodródhat. Ezt pedig a Brüsszelből leginkább kiábrándult polgárok sem kívánhatják. Korrupt és korrupciógyanús vezetői gárdája miatt már így is elszigetelődött az ország, a nyugati demokráciákkal való kötelékek lazulása vissza is fordíthatja abba a világba, ahol a teljhatalmú vezér akarata az egyetlen törvény.
Ne örüljünk annak, hogy a szombati tüntetés nem érte el célját. Dragnea nem adja fel a harcot, ellenkezőleg: most fog életre-halálra küzdeni. Reménykedjünk abban, hogy lesz, aki megállítsa.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 196
szavazógép
2018-06-12: Belföld - :

Sertéspestis a deltában

Afrikai sertéspestis vírusát azonosították házi sertésekben az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóságok a Duna-deltában, az ukrán határ szomszédságában fekvő Ceatalchioi és Salceni falvakban.
2018-06-12: Világfigyelő - :

Szijjártó Péter: Európa határai védtelenek

Európa biztonsága kizárólag a törökök jóindulatán múlik, Európa határai továbbra is védtelenek – mondta Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A politikus azután nyilatkozott erről, hogy tegnap részt vett a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) tagállamainak külügyminiszteri találkozóján a horvátországi Splitben.