Szijjártó Péter: Európa határai védtelenek

2018. június 12., kedd, Világfigyelő
Európa biztonsága kizárólag a törökök jóindulatán múlik, Európa határai továbbra is védtelenek – mondta Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A politikus azután nyilatkozott erről, hogy tegnap részt vett a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) tagállamainak külügyminiszteri találkozóján a horvátországi Splitben.
  • Enzo Moavero Milanesi olasz külügyminiszter és Szijjártó Péter Splitben FOTÓ: KÜLGAZDASÁGI ÉS KÜLÜGYMINISZTÉRIUM
    Enzo Moavero Milanesi olasz külügyminiszter és Szijjártó Péter Splitben FOTÓ: KÜLGAZDASÁGI ÉS KÜLÜGYMINISZTÉRIUM

A miniszter hozzátette: Törökország felmondta a Görögországgal megkötött visszafogadási megállapodását, ez azt jelenti, hogy a törökök innentől kezdve nem fogadnak vissza illegális bevándorlókat Görögországból. Szijjártó Péter szerint ez egy rendkívüli figyelmeztető jel arra vonatkozólag, hogy mennyi­re törékeny az a helyzet, amely Európa déli határánál kialakult. Ha az EU–török megállapodás is a görög–török megállapodás sorsára jut, akkor egy újabb nagyon komoly hullám indulhat meg a nyugat-balkáni útvonalon, pillanatok alatt több százezer illegális bevándorló érkezhet meg Magyarország déli határához – mondta a tárcavezető. Szijjártó Péter kijelentette: a nyugat-balkáni útvonalon az egyetlen olyan védvonal, amely létezik és valóban működik, az a Magyarország déli határán felhúzott kerítés.
Sajnos nagyon riasztó fejlemények történnek Európától délre: világosan látszik, hogy az elmúlt három és fél esztendőben Brüsszel képtelen volt kiépíteni az EU déli védvonalát – hangsúlyozta. A veszély tehát itt van, és egyre növekszik – mondta, majd hozzátette: a találkozó résztvevői egyetértettek abban, hogy szükség van egy közös politikára, amely nem ösztönzi a migránsokat arra, hogy elinduljanak Európa felé. A migrációt a kiváltó okoknál kell kezelni. A migránsokat kibocsátó országokkal olyan szorosabb együttműködésre van szükség, amellyel el lehet érni, hogy a migráció megszűnjön – szögezte le a miniszter.
A KEK a térség tizenhét országa közötti kapcsolatok legnagyobb nem intézményesített együttműködési kerete. Az együttműködés folyamatosságát az adott évben elnöki funkciót ellátó ország, 2018-ban Horvátország biztosítja. A kormányfők évente egy alkalommal tanácskoznak, külügyminiszteri találkozókat félévenként tartanak.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 196
szavazógép
2018-06-12: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Piszkos háborút folytatnak

Bármennyire szerette volna Liviu Dragnea SZDP-elnök megmutatni, hogy ő is meg tudja tölteni a bukaresti Győzelem teret, bármennyi­re hangsúlyozták a színpadon, hogy ezúttal engedélyezett és törvényes megnyilvánulásról van szó, bármennyire próbáltak tisztaságot sugallni a kötelezően előírt fehér ingekkel, a kormánypártok szombati tüntetése nem pozitív üzeneteket, hanem csak piszkot hagyott maga után, a valóságban és képletesen is.
2018-06-12: Világfigyelő - :

Olaszország új fejezetet nyit a bevándorláspolitikában

Érdemes volt felemelni a szavunkat és nemet mondani – jelentette ki tegnap Matteo Salvini olasz belügyminiszter, aki szerint azzal, hogy nem engedélyezte a civil szervezetek által működtetett Aquarius mentőhajó olaszországi kikötését, új kezdet nyílt az európai migrációs politikában. Salvini hozzátette, hogy a migránsokat szállító következő hajót sem engedi be olasz kikötőkbe. Véget akarunk vetni az emberkereskedelemnek! – jelentette ki.