Vizsgáznak a nyolcadikosok Folytatódik a lemorzsolódás

2018. június 12., kedd, Közélet

Idén négyszázötven nyolcadikos, az általános iskolát végzők közel negyede nem iratkozott be a tegnap kezdődött országosan egységes felmérőre. A magyar tagozaton 22 százalékos a lemorzsolódás, a román vonalon 27,35. A jelentkezők közül az első próbán huszonegyen hiányoztak, 1440-en megírták a román nyelv és irodalom felmérőt.

  • Az utolsó eligazítások az első próbán a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceumban Albert Levente felvétele
    Az utolsó eligazítások az első próbán a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceumban Albert Levente felvétele


Már a márciusi próbavizsgán gyanítani lehetett, hogy a júniusi megmérettetésen sok lesz a távol maradó, mert akkor még minden nyolcadikos reménykedhetett, hogy sikeresen végzi a tanévet, mégis több mint háromszázan nem jelentek meg a próbafelmérőn. Arról még nem készült pontos kimutatás, hogy hányan hagyták abba a nyolcadik osztályt tanév közben, hányan buktak meg egy-két tantárgyból, illetve osztályismétlőre, vagy maradtak lezáratlanok egyéb okok miatt.
Háromszéken 36 vizsgáztatóközpontot rendeztek be, amelyekhez 23 albizottságot csatoltak. Két javítóközpontban, a sepsiszentgyörgyi Váradi Jó­zsef Általános Iskolában és a Nicolae Colan Általános Iskolában értékelik a más megyéből érkező dolgozatokat. Értesüléseink szerint a háromszéki javító tanárok a Hargita megyei diákok dolgozatait javítják, a mi tanulóink felmérőit pedig Beszterce-Naszód megyében értékelik.
A vizsga megszervezését nehezíti, hogy a tanév utolsó hetében kell erre a célra elkülönített tantermeket kiüríteni a tanórák idején, a tanárok pedig ebben az időszakban zárják le a diákokat különböző tantárgyakból és szervezik a tanévzárót. Háromszéken mintegy félezer pedagógus érintett, felügyel, kezeli a video- és hangfelvevőket, javítja a dolgozatokat. Ma vizsgaszünet, szerdán matematikából, csütörtökön magyar nyelv és irodalomból vizsgáznak a nyolcadikosok.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1534
szavazógép
2018-06-12: Világfigyelő - :

Kinél van a nukleáris indítógomb? (Trump–Kim csúcstalálkozó)

Amikor Donald Trump amerikai elnök találkozik ma Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, a hidegháború utáni időszak talán legfontosabb, nukleáris kérdésekkel foglalkozó összejövetelén, az amerikai elnök csaknem az egész idő alatt összeköttetésben lesz az amerikai arzenállal. Kevesebbet tudni arról, hogy Kim Dzsong Un, egy vadonatúj nukleáris hatalom vezetője miként tartja ellenőrzése alatt a maga arzenálját, amikor távol van országától – írta a Reuters hírügynökség.
2018-06-12: Közélet - Nagy B. Sándor:

Bálna Béla és barátai

Új bemutatóra készül a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház, a Bálna Béla című tengeri történetet ma 18 órától láthatják az érdeklődők a társulat stúdiótermében. A Nagy Lázár József rendezésében készült előadást, mely a barátságról, felelősségvállalásról, egymásra figyelésről szól, minden négy év fölötti gyermeknek, azok szüleinek és nagyszüleinek is szeretettel ajánlják az alkotók.