Bálna Béla és barátai

2018. június 12., kedd, Közélet
Új bemutatóra készül a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház, a Bálna Béla című tengeri történetet ma 18 órától láthatják az érdeklődők a társulat stúdiótermében. A Nagy Lázár József rendezésében készült előadást, mely a barátságról, felelősségvállalásról, egymásra figyelésről szól, minden négy év fölötti gyermeknek, azok szüleinek és nagyszüleinek is szeretettel ajánlják az alkotók.

A tengeren egy törékeny hajó, melynek kéttagú legénysége, egy kutya (Horgony Henrik) és egy macska (Matróz Marci) mindennapjait megkeseríti egy behemót bálna (Bálna Béla), aki hatalmas testével menetrendszerűen felborítja a lélekvesztőt, ezáltal borsót törve a két tengerjáró jó barát orra alá. Ám egy napon, miközben a kikötőben pihen a hajó, potyautasként színre lép egy kisegér (Cini Samu), aki a problémákról értesülve úgy dönt, hogy „szembeszáll” a bálnával, és pontot tesz a konfliktusra. Miután kideríti az okokat, Cini Samu valóban megoldja a helyzetet, így a történet végére már nem csupán két jó barát szeli együtt a habokat, hanem kiegészülve a bálnával és a kisegérrel négyen vágnak neki az újabb kalandoknak.
Az előadás szövegkönyvét Kovács Ildikónak, a romániai magyar bábművészet iskolateremtő személyiségének egy 1974-ben megjelent darabja nyomán Nagy Lázár József készítette. A rendező lapunknak elmondta, már több éve is van, hogy ráakadt erre a történetre, mely valójában csak egy kis jelenet volt, de annyira megtetszett neki, hogy elhatározta: kibővíti, és feldolgozza egy bábelőadásban. „Számomra ez a történet elsősorban a másság elfogadásáról szól, arról, hogy bármennyire is különbözőek vagyunk, ha beszélgetünk, kommunikálunk, nagyon jól együtt tudunk működni egymással. A játszótéren mindig van egy olyan gyerek, aki szétrúgja mások homokvárát, de lehet, hogy csak azért teszi ezt, mert szeretné felhívni magára a figyelmet, mert ő is szeretne tartozni valakihez… Valójában erről a kommunikációs problémáról szól az előadás, melynek nagyon jó ellenszere lehet a közös játék” – fogalmazott Nagy Lázár József.
Szereplők: Lanstyák Ildikó, Páll-Gecse Ákos, Szucher Ágnes, Vincze Tímea. Az előadás színpadra állításában a rendező munkatársai voltak: Balázs Gyöngyi (díszlet- és bábtervező), Filip Ignác és Filip Zsombor (zenészek), Varga Lóránt (hangfelvétel), Szanday Csongor (hangeffektek). Az előadásra jegyeket foglalni a 0755 335 400-as (Csüdöm Eszter) telefonszámon lehet, jegyeket váltani előadások előtt fél órával lehet a helyszínen. A bemutatót követően legközelebb június 14-én, csütörtökön 18 órától látható az előadás a stúdióteremben.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 194
szavazógép
2018-06-12: Közélet - Fekete Réka:

Folytatódik a lemorzsolódás (Vizsgáznak a nyolcadikosok )

Idén négyszázötven nyolcadikos, az általános iskolát végzők közel negyede nem iratkozott be a tegnap kezdődött országosan egységes felmérőre. A magyar tagozaton 22 százalékos a lemorzsolódás, a román vonalon 27,35. A jelentkezők közül az első próbán huszonegyen hiányoztak, 1440-en megírták a román nyelv és irodalom felmérőt.
2018-06-12: Közélet - Hecser László:

Családban megélt öröm

A szemerjai reformátusok vasárnap délután harmadik alkalommal tartottak családi napot. Az eseményt elsősorban a vallásórás és vasárnapi iskolába járó gyermekeknek szánták, de tárt karokkal várták azokat is, akik nem annyira aktív tagjai az egyházközségnek. Hívásukra sokan mondtak igent, s érezhető volt, az együttlét örömöt jelent mindannyiuknak.