Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Fedezd fel EurópátIngyenes utazás 18 éveseknek

2018. június 12., kedd, Közélet

Egy különleges utazási igazolvánnyal, ingyenes jeggyel járhatják be Európát azok a 18 éves fiatalok, akik idejében jelentkeznek a DiscoverEU új uniós programra. A visszaszámlálás ma délben 12 órakor kezdődött, június 26-án déli 12 óráig nyújthatják be pályázatukat azok, akik 1999. július 2. és 2000. július 1. között születtek. A helyek száma korlátozott, EU-s szinten 15 ezer fiatal élhet a lehetőséggel, Romániából 576-an kaphatnak ingyenes utazásra feljogosító igazolványt.

Az EU által meghirdetett program célja lehetőséget nyújtani a fiataloknak, hogy felfedezzék Európát. Az utazási igazolvány elsősorban vasúton használható, de buszt vagy kompot is igénybe lehet venni, hogy a résztvevők minél több helyre eljuthassanak. Különleges esetekben, és ha más közlekedési mód nem kínálkozik, repülőre is szállhatnak.

A kezdeményezésben azok a fiatalok vehetnek részt, akik 2018. július 1-jén 18 évesek, rendelkeznek a 28 uniós tagállam valamelyikének állampolgárságával, az internetes jelentkezési lapon megadják a személyazonosító igazolványuk vagy útlevelük számát; utazásukat az EU 28 tagállamának valamelyikében kezdik meg 2018. július 9. és szeptember 30. között; azt tervezik, hogy legalább egy napig és legfeljebb 30 napig fognak utazni legalább egy és legfeljebb négy másik uniós országba; vállalják, hogy a DiscoverEU nagyköveteként működnek közre.

Aki megfelel ezeknek a feltételeknek, online regisztrációs felületen jelentkezhet egyedül vagy többedmagával is (max. 5 fő). Minden résztvevő (átlagosan) 255 euró értékű utazási igazolványra jogosult. Az utazási igazolvány másodosztályra szól.

A jelentkezőnek először meg kell adnia néhány adatot magáról és a tervezett utazásáról, majd válaszolnia kell öt kvízkérdésre a kulturális örökség európai évével és az EU ifjúsági kezdeményezéseivel kapcsolatban. Végül pedig válaszolnia kell egy más típusú, döntő kérdésre is. Az erre adott válaszok lehetővé teszik a bizottságnak, hogy túljelentkezés esetén rangsorolja az érdeklődőket. Mindezért cserébe a kedvezményes utazás nyerteseinek a közösségi oldalakon (az Instagramon, a Facebookon vagy a Twitteren) vagy az iskolában kell majd beszámolniuk utazási élményeikről.

Bővebb információ elérhető az http://europa.eu/youth/discovereu_hu honlapon.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2250
szavazógép
2018-06-12: Jegyzet - Kuti János:

Profi tüntetők kellenének (A múlt hét)

Sokan visszasírják a ’89 előtti aranykort, amikor egy évben kétszer lehetett tüntetni, de akkor kötelező volt, mégpedig a hatalom mellett: május elsején és augusztus 23-án. Most aztán a „nép” ismét meg lehet elégedve, mert szombaton egy újabb hatalmas hatalompárti megmozdulás történt.
2018-06-13: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor

Könyvbemutató
* Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében ma 18 órától bemutatják a Fórum – az egykori Megyei Tükör művelődési, művészeti, irodalmi, politikai melléklete – gyűjteményes kiadásának első kötetét. A Fórum történetét, a könyv keletkezését a kiadvány szerkesztője, Gajzágó Márton eleveníti fel, beszélgetőtársa Kopacz Attila, a könyvet megjelentető Tinta Kiadó vezetője.