Mi, hol, mikor

2018. június 13., szerda, Mi, hol, mikor?
Könyvbemutató
* Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében ma 18 órától bemutatják a Fórum – az egykori Megyei Tükör művelődési, művészeti, irodalmi, politikai melléklete – gyűjteményes kiadásának első kötetét. A Fórum történetét, a könyv keletkezését a kiadvány szerkesztője, Gajzágó Márton eleveníti fel, beszélgetőtársa Kopacz Attila, a könyvet megjelentető Tinta Kiadó vezetője.
* Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ támogatásával 2013-ban értékfelmérő program kezdődött, amelynek célja Háromszék és Erdővidék népi mesterségeinek és kézműves hagyományainak számbavétele volt. A Hagyományos népi mesterségek Háromszéken és Erdővidéken című 370 oldalas kötet ebből a merítésből 30 foglalkozásformát mutat be. Kinda István néprajzkutatónak, a Székely Nemzeti Múzeum főmuzeológusának könyvbemutatójára június 14-én, csütörtökön 18 órától kerül sor a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében. Az eseményen köszöntőt mond Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Imreh István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ igazgatója. A kötetet Pozsony Ferenc egyetemi tanár, akadémikus méltatja, továbbá Kinda István, a könyv szerzője és Gál József zabolai kerekesmester tart bemutatót.
Kiállítás
* A Turulmadár Ifjúsági Iroda szervezésében az ARC Poe­tica amatőr fotóverseny megnyitója ma 18 órától kezdődik Sepsiszentgyörgyön a Lábas Ház pince kiállítótermében. Az ARC Poetica egy amatőr fotóverseny, amely 14–19 év közötti fiataloknak szól, a versenybe összesen 11 fiatal küldte be képeit.
* A Vadon Egyesület szervezésében június 14-én, csütörtökön 18 órától a magyarországi Szigeti Edit természetfotós tár­lata nyílik meg a Bene-házban, a Székelyföldi Vadászati Kiállítás előcsarnokában (Sepsiszentgyörgy, Gróf Mikó Imre utca 11. szám) Színek, hangok, illatok – fényképezőgéppel a természetben címmel. Házigazda: Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója. A kiállítást megnyitja: Damokos Csaba dizájner. A belépés díjtalan.
Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai programja: 16 órától Gombos Jim és Lukács, a masiniszta román szinkronnal; 16.15-től Floridai álom román felirattal; 18.15-től Taxi 5 román felirattal; 18.30-tól Foxtrott román felirattal; 20.15-től Könyvklub magyar szinkronnal; 20.45-től Egy lélegzetnyire román felirattal. Pénztár és telefonos helyfoglalás 15 órától, telefon: 0787 526 102.
Bábszínház
A sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház csütörtökön 18 órától a Bálna Béla című tengeri történetet játssza a Cimborák Bábszínház stúdiótermében. Jegyet váltani az előadás előtt fél órával lehet a helyszínen 7 lejért, előfoglalás a 0755 335 400-as (Csüdöm Eszter) telefonszámon.
Hitvilág
Éjszakai virrasztás. Sepsi­szentgyörgyön a Szent József-templomban ma 21 órától kezdődik az éjszakai virrasztás, amely éjfélkor szentmisével fejeződik be.
Rádió
A Mária Rádió sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai, élő adása: 6 órától napindító gondolatok, 6.15-től zsolozsma – reggeli dicséret, 6.40-től Ébredjen a Mária Rádióval, 9-től imaszándékok fogadása, 9.15-től dicsőséges rózsafüzér, 12.15-től déli magazin. Honlap: mariaradio.ro.
Tánc
A Háromszék Táncegyüttes csütörtökön 19 órától az évadban utoljára játssza az AranyAsszonyok című táncelőadását Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban. Rendező-koreográfus: Furik Rita. Az évadzáró előadásra jegyek a kulturális szervezőirodában kaphatók.
Színjátékosok 4. találkozója
A hétvégén színjátszó találkozó zajlik Sepsiszentgyörgyön a Művészeti és Népiskola, valamint az Osonó Színházműhely közös szervezésében. A Kovászna Megye Tanácsa és a Communitas Alapítvány által támogatott rendezvényre a Háromszék Táncstúdióban kerül sor, a belépés ingyenes.
Fotópályázat
A Pro Press Egyesület kiadásában megjelenő Székely Kalendárium fotópályázatot hirdet profi és amatőr fotósok számára. Pályázni olyan digitális fotósorozattal (egy sorozat legalább 20 fotó) lehet, amelynek alkotóelemei az utóbbi öt évben készültek Székelyföldön, és amelyek Székelyföld szépségét, egyediségét hivatottak ábrázolni. A sorozatot alkotó fotók mérete legalább 2000 (fekvő), illetve 1000 pixel (álló) legyen, és mindegyik esetébe fel kell tüntetni: hol készült, mit ábrázol. Beküldési határidő: július 31. E-mail-cím: szekely@kalendarium.ro.
Röviden
Áramszünet. Gelencén ma 9–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
Ügyintézés. Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16–17.30-ig Kálnokon a kultúrotthonban fogadják az érdeklődőket. Az igénylőknek segítenek a magyar állampolgárság kérelmezésé­ben, a gyerekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésé­ben, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében és egyéb ügyintézésben.
Jogi szolgálat. Szerkesztőségünkben ma 13–15 óráig Balogh Klára jogtanácsos fogadja a jogi tanácsot igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.
Humorpince. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában ma 18 órától várnak minden humorkedvelőt, kikapcsolódni vágyót az évadzáró Humorpincébe.
Mozgásművészet. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában csütörtökön 19 órától Ágó-gym – alakformáló fitnesz hölgyeknek. Telefon: 0722 233 774. Infó: facebook@liveartdancestudio.
Hobby CserebereKlub. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Hobby Cserebereklubjába ma 16 órától várnak minden szenvedélyes gyűjtőt (bélyeg, képeslap, telefonkártya, kártyanaptár, söralátét, szalvéta stb.).
Asztaliteniszklub. A sepsiszentgyörgyi dollárpiac melletti Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyerekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
Gombaellenőrzés. A László Kálmán Gombászegyesület és a Tega szervezésében a sepsiszentgyörgyi központi piacon szombat és hétfő kivételével naponta 9–11 óráig Zoltán Sándor gombaszakértő várja azokat, akik a gyűjtött gombát ellenőriztetni szeretnék. A szolgáltatás ingyenes.
A sepsiszentgyörgyi szívbetegek egyesülete csütörtökön 17 órától találkozót tart a Gyermekjogvédelem épületében.
Az Aranyszívek Egyesület kirándulást szervez Szegedre augusztus 24–27. között. Iratkozni Sepsiszentgyörgyön a Kőrösi Csoma Sándor utcai székházban lehet minden szerdán 10–13 óráig.
Előadás. Tiltott székely-magyar őstörténet (amit ma még Magyarországon sem lehet tanítani az iskolákban), Zabola Indiában és Afganisztánban (székelyek ázsiai rokonai), Bukarest a hunok fővárosa volt!? Kovászna Csaba királyfi városa? Ezekből a témákból tart előadást Kósa Ferenc őstörténet-kutató csütörtökön, június 14-én 19 órától a sepsiszentgyörgyi Demokrácia Központban (a piaci Merkúr üzlettel szemben).
Hulladékelszállítás. A Tega Rt. a héten Sepsiszentgyörgyön és vidéken a családi házak lakóövezetéből a szelektív hulladékot szállítja el (telefon: 0267 310 123). A háztartásban fölöslegessé vált elektromos és elektronikai eszközöket, használt bútorokat és egyéb tárgyakat, valamint a szelektív hulladékot 12–20 óráig ma Székelyszáldoboson, csütörtökön Nagybaconban gyűjti be.
Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Csíki utcai 231-es Dona (telefon: 0372 407 231, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), Kézdivásárhelyen a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
Sebességmérés
Kovászna megyében ma a 11-es országúton Kökös, Uzon, Szentivánlaborfalva, Nyujtód, Lemhény; a 12-es országúton Oltszem, Kilyén, Mikóújfalu, Szotyor, Bükszád; a 121-es megyei úton Kézdivásárhely, Szentkatolna, Imecsfalva, Zabola, Kézdivásárhely és Sepsiszentgyörgy közelében mérik a járművek sebességét.
 
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 100
szavazógép
2018-06-12: Közélet - :

Ingyenes utazás 18 éveseknek (Fedezd fel Európát)

Egy különleges utazási igazolvánnyal, ingyenes jeggyel járhatják be Európát azok a 18 éves fiatalok, akik idejében jelentkeznek a DiscoverEU új uniós programra. A visszaszámlálás ma délben 12 órakor kezdődött, június 26-án déli 12 óráig nyújthatják be pályázatukat azok, akik 1999. július 2. és 2000. július 1. között születtek. A helyek száma korlátozott, EU-s szinten 15 ezer fiatal élhet a lehetőséggel, Romániából 576-an kaphatnak ingyenes utazásra feljogosító igazolványt.
2018-06-13: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy
ifj. KALA FERENC
54 éves korában hirtelen elhunyt.
Temetése 2018. június 13-án, szerdán 14 órakor lesz a kilyéni ravatalozóháztól.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
4306184