Magyar fotótörténet

2018. június 13., szerda, Magazin
Magyar fotósok életéről és életművéről szóló kötet jelent meg a budapesti Látóhatár Kiadónál. A magyar fotó, 1840–1989 című kötetet Péntek Orsolya képzőművész, író jegyzi. A könyv a fényképezés kezdeteitől a rendszerváltásig  mutatja be a magyar fényképészek életét és életművét.
Sok könyvet kiadtak már a szakintézmények, viszont ezek mind egy-egy életművet vagy egy-egy konkrét fotótörténeti szakaszt dolgoznak fel, ilyen összefoglaló mű eddig még nem született – mondta a szerző. Kifejtette, hogy nem fedezett fel új hagyatékokat vagy új fényképeket, hanem a magyar vonatkozású eredményeket foglalta össze. „Egy történeti ívet próbáltam megkonstruálni az ismert adatokból, a kultúrtörténeti kontextusokat is figyelembe véve a magyar fotográfiának egy összegző történeti művét akartam létrehozni” – hangsúlyozta.
A szerző az első fejezetekben a korabeli portréfotósoktól és Szathmári Pap Károlytól, a román uralkodók szolgálatában alkotó magyar fényképésztől, Klösz Györgytől, az egyesülő magyar főváros egyik első fényképészétől, valamint az erdélyi Veress Ferenctől és a századforduló budapesti társadalmát megörökítő Mai Manótól Székely Aladáron, a nyugatosok fényképészén és Balogh Rudolfon, a magyaros fényképezés atyjának életművén keresztül jut el az olvasó az emigrációban világhírűvé váló magyar fényképészekig, Kertészig, Capáig, Brassaiig és Munkácsiig.
A Magyarországon maradt fotósok közül külön fejezet szól Pécsi Józsefről, a magyar reklámfotózás atyjáról és Angelóról is.
A szerző külön fejezetet szentel a Bauhausban működő Moholy-Nagy Lászlónak és Kepes Györgynek is, és kiemelt figyelmet fordít a fotográfus nők által létrehozott hagyatékra: Máté Olga, a szociofotós Kálmán Kata és az emigrációban külföldi elismertséget szerző olyan alkotók, mint Besnyő Éva, Ergy Landau vagy Ylla is bekerültek a kötetbe.
A könyv az 1989-es évvel zárul, az utolsó feldolgozott időszak a neoavantgárd korszaka, amelyben több, még ma is aktív magyar fotóművész kezdte a pályát.
Ebben a kötetben nemcsak a magyar fotográfia története, de a magyar kultúrtörténet százötven éve is kibontakozik, hiszen a fényképészek élete és életműve számtalan ponton érintkezik az egyéb művészeti ágakat képviselő alkotókéval.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 190
szavazógép
2018-06-13: Sport - :

Döntős a Bad Boys és a Da Bomb (Kosárlabda, Megyei Bajnokság)

Különösebb meglepetés nélkül zárultak a 2017–2018-as háromszéki amatőr kosárlabda-bajnokság elődöntőinek második mérkőzései, hiszen mindkét, a végső sikerre is esélyes csapat hozta a kötelező győzelmet, és összesítésben 2–0-s eredménnyel kvalifikálódtak a döntőben.
2018-06-13: Magazin - :

Elhunyt Lovas István

Életének 73. évében hétfőn elhunyt Lovas István újságíró-publicista.