Hazakerült Mikes-levelek

2018. június 13., szerda, Magazin
Mikes Kelemen Törökországi levelek című művének 1906-os díszkiadása került az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményébe.
  • Fotó: Antikhaz
    Fotó: Antikhaz
A gazdagon illusztrált kötet II. Rákóczi Ferenc és bujdosó társai hamvainak hazahozatala alkalmára készült. Mikes Kelemen földi maradványai nem voltak a hazahozott hamvak között, ugyanis a temetkezési helyéül szolgáló rodostói görög temetőt a 19. század közepén felszámolták. A kötetet egy 1956-ban Torontóba emigrált magyar ötvösművész adományozta az 1966-ban szintén emigrált Né­meth Istvánnak. Sógora, Simon Kázmér az ő végrendeletét teljesítve juttatta el az értékes kiadványt a magyar államnak.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 196
szavazógép
2018-06-13: Magazin - :

Paul Kallos-tárlat Párizsban

Paul Kallos magyar származású francia festőművész (1928–2001) születésének 90. évfordulója alkalmából nyílt tárlat Párizsban az Alain Le Gaillard Galéria és a művészt képviselő Le Minotaure Galéria közös szervezésében.
2018-06-13: Riport - Váry O. Péter:

Székelyföld büszkesége, a medve /2./

Névjegykártyáján azt írja: medvepásztor. A világhálóra bepötyögtetve ezt a szót, csak egyetlen nevet ad ki. A Szin Jánosét. Akinek nemcsak foglalkozása, de életútja is különös: gazdag volt, szegény lett, és most boldogan él. És még boldogabb lenne, ha a székely ember gondolkodását meg tudná változtatni. Nem mindenben, de nem is akármiben – a medve megítélésében. Szin János szerint ugyanis Székelyföld legnagyobb gazdasági potenciálja éppenséggel a barnamedve, és ezt medvepásztori tevékenységével bizonyítja is.