Sok a tennivaló a Rétyi-tónál

2018. június 13., szerda, Közélet
Többéves erőfeszítés eredményeképpen tisztázódott a rétyi tavak nagyobbikának besorolása. Korábban kaszálóként szerepelt a telekkönyvben, most a valóságnak megfelelően víztükörként telekkönyvezték a rétyi önkormányzat köztulajdonaként – közölte a jó hírt érdeklődésünkre Dombora Lehel polgármester.
  • A régi horgászállás mutatja a méteres vízszintesést. A szerző felvétele
    A régi horgászállás mutatja a méteres vízszintesést. A szerző felvétele
A tó korábban nagyobb volt, de leválasztottak belőle egy részt, amely a Kovászna Megyei Vadász és Sporthorgász Egyesület tulajdonába került az országút túloldalán lévő tavacskával együtt. A tavat az 1970-es években létesítették, a közhie­delemmel ellentétben nem a lengyár áztatójának szánták (akkor már a gyár saját medencéiben ázott a len), hanem kikapcsolódási céllal. A terület besorolását akkor nem változtatták meg, ezért kellett most többéves munkával rendezni a mulasztást. A tó helyzetének rendezése új távlatokat nyit a rétyi önkormányzat számára. Nagyon sokan megkeresték a hivatalt bérbevételi szándékkal, de a községházán más terveket szőnek.
Azt szeretnék, ha saját cég ügykezelésében lenne, a tavat horgászati és üdülési célokra hasznosítanák – körvonalazta a polgármester. A megvalósításig azonban még sok a tennivaló.
A tó védőgátját hosszú évek óta nem erősítették meg, így a töltésnek legalább felét elmosta a víz. A nagy vízfelületen kialakuló hullámzás okozza a védőgát erózióját – magyarázta az elöljáró. Pályázati lehetőség egyelőre nincs a gátmegerősítésre. Készül a műszaki terv, és valószínűleg önerőből végzik el a munkálatot. Sürgősen fel kell újítani a tó zsilipjét is.
A legnagyobb gondot a vízhiány jelenti. Az eredeti tervek szerint a tó vízpótlását a Szacsva-patak biztosította, viszont annak vízszintje erősen csökkent, ami a tó mélységén is meglátszik: legalább méternyi víz hiányzik. A vízpótlásra lenne lehetőség, de pénzbe kerül. Felvetődött, hogy a Feketeügyből vagy a Kovászna vizéből egészítsék ki az elpárolgó, elszivárgó vízmennyiséget. A mérések azonban azt mutatták, Nagyborosnyó, illetve Lécfalva magasságában sem elég a folyó víz és a tó víztükre közötti szintkülönbség ahhoz, hogy vezetékben szabadeséssel hozhassanak vizet a tóba – magyarázta Dombora Lehel. Másik lehetőség, hogy a Feketeügyből átemelő szivattyú segítségével pótolják a tó vizét. Ez azonban igen költséges lenne. A vízügyi hivatal köbméterenként 50 banival számlázza a folyóból átvett vizet.
A tó felülete 140 000 négyzetméter. Ahhoz, hogy egy méterrel emelkedjen a vízszint, 140 000 köbméter vízre van szükség, ennek ára 70 000 lej lenne – számolta ki a községvezető. Ehhez még hozzáadódik a szivattyú működtetési költsége is – tette hozzá.
Ugyancsak fejtörést okoz a tóban burjánzó növényzet. Több szakemberrel konzultáltak, a vélemények megoszlanak, de minden valószínűség szerint a víz hőmérsékletének hirtelen emelkedése okozza a vízinövények túlzott elszaporodását. A növények ritkításában használható lenne a klórmész, de kérdéses, ez nem tesz-e kárt a halállományban. Másik lehetőség a növények kigereblyézése – részletezte a polgármester.
Hogy mikor szabad majd horgászni ebben a tóban, az még a jövő titka. Az viszont biztos, hogy a szálloda előtti szakaszon idén is lehet majd fürödni, erre rábólintott a rétyi önkormányzat. Igaz, mindenki saját felelősségére, hiszen erre engedély nincs. Jó hír viszont, hogy a közegészségügyi hatóság időnként próbát vesz a vízből, és eddig úgy találta, nem jelent veszélyt az egészségre.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 196
szavazógép
2018-06-13: Máról holnapra - Mózes László:

Haszonlesők

Még mielőtt a bukaresti főpolgármester megasztárnak képzelhette volna magát, megkapta azt, amit  érdemel. Míg a szociáldemokraták szombati nagygyűlésén a rendezvényre utasított tömeg ovációval, lelkes bekiabálással és tapssal hálálta meg Gabriela Firea hangzatos szavait, hétfő este a nemzeti sportarénában már tisztességgel kifütyülték a haszonleső politikust.
2018-06-13: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Strandolás Sepsiszentgyörgyön

Idén korán, már június elsején megnyílt a sepsiszentgyörgyi strand (tavaly június 17-én rajtolt az idény), és az eltelt hétvégéken a hőségnek köszönhetően már ötszáz-hatszáz vendége is volt – tudtuk meg a létesítményt működtető Sepsi Rekreatív Rt. marketingigazgatójától. Igyártó Gabriella elmondta: hét közben még akkor is viszonylag kevesen járnak fürdeni, amikor süt a nap, a nyár még ezután, az iskolai vakáció beköszöntével kezdődik igazán.