A művészeti líceum másik arca

2018. június 13., szerda, Közélet
Tartalmas programsorozattal ünnepeltek tegnap a sepsiszentgyörgyi művészeti líceumban, ahol hagyományosan a tanév végén szerveznek iskolanapot. A vidám és közvetlen hangulatú rendezvényen bárki talált kedvére való tevékenységet, s még az időjárás is kedvezőre fordult, mire a tanoda udvara benépesült diákokkal, pedagógusokkal. A közelgő vakációra hangolódva, ezúttal is néma maradt a csengő, és tanórákat sem tartottak, jó alkalmat teremtve ezáltal, hogy a hétköznapoktól eltérő, más arcát is megmutathassa az oktatási intézmény.
  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente
Tegnap délelőtt koszorúzással és az iskola névadójára való emlékezéssel indult az iskolanap, a szervezők ugyanis fontosnak tartják, hogy nemzedékről nemzedékre tudatosuljon a diákokban, ki volt Plugor Sándor. Aztán benépesült az iskolaudvar, itt zajlott ugyanis az egész napot kitöltő ünnepség jelentős része: sportvetélkedők és mérkőzések mellett kiállítás, amely az Andrei Mureșanu színházzal közös program idején született alkotásokat szemléltette, arc- és falfestés, kincsvadászat, tánc és a sokak által várt vásár, ahol az osztályok kínálták saját készítésű portékáikat. A felhozatal pedig igazán bőséges és változatos volt, apróságok, játékok, ékszerek, oktatási segédanyagok mellett többen házi, jéggel hűtött üdítőkkel készültek, harapnivaló gyanánt pedig ízletes gyümölcssaláta, bögresüti, zsíros kenyér és muffin, különféle sütemények, házi csoki sorakozott az asztalokon, egy hatodikos diáklány pedig olyan csodás darázsfészket sütött, hogy percek alatt felvásárolták az éhes diákok, tanárok. Érdekes előadás zajlott a multimédiás teremben, ahol huszár- és honvédhagyományokat, a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat ismertették a meghívott huszárok. Emellett koncertmaraton, táncház és búcsúfocimeccs is színesítette az iskolanapot, amelyre évről évre visszatérnek az egykori növendékek, tanárok is.
Sebestyén-Lázár Enikő intézményvezető lapunknak elmondta, fontosnak tartják, hogy a tanulás mellett arra is lehetőséget teremtsenek, hogy diákok, pedagógusok együtt szórakozzanak, ünnepeljenek, legyen egy olyan nap is, amely arról szól, hogy jól érzik magukat, kikapcsolódnak az iskolában. Egyébként azt tapasztalják, egyre népszerűbb, keresettebb a művészeti oktatás, példaként megjegyezte, mintegy száz külsős diák jelentkezett a képességvizsgákra, ők a következő tanévtől a művészetiben szeretnék folytatni tanulmányaikat.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 194
szavazógép
2018-06-13: Belföld - :

A vita tétje a korrupcióellenes harc (Iohannis az alkotmánybírósági döntésről)

Klaus Iohannis szerint a korrupcióellenes főügyész leváltását előíró alkotmánybírósági döntés több kérdést vetett fel, mint amennyit megválaszolt. Az államfő tegnap azt mondta: mérlegelési időre van még szüksége, amíg eldönti, mit lépjen az ügyben, nem akar gépiesen eleget tenni az alkotmánybírósági határozatnak, mert attól tart, hogy azáltal az állam jelenlegi berendezkedése tartalom nélküli formává válhat. Kijelentéseire reagálva a Szociáldemokrata Párt azt állítja, Iohannis az alkotmányos rend ellen intézett rendkívül súlyos támadást, amikor ahelyett, hogy végrehajtotta volna az alkotmánybíróság döntését, közvitát kezdeményezett róla.
2018-06-13: Közélet - Iochom István:

Háromszéki lovas napok Nyujtódon

Az Erdélyi Lovaskaszkadőr Egyesület szombaton és vasárnap második alkalommal szervezi meg Nyujtódon a Háromszéki lovas napokat. A rendezvényről a két főszervező, Ugron Attila és Ugron-Fejér Orsolya számolt be lapunknak.