Velencei BizottságJúliusban készül el az előzetes jelentés

2018. június 13., szerda, Belföld
Az igazságügyi törvénycsomagról és az ellene emelt szakmai és ellenzéki kifogásokról tájékozódott Bukarestben kétnapos látogatásán a Velencei Bizottság küldöttsége, amely júliusra készíti el előzetes jelentését. A bizottság jövő heti plenáris ülésén részt vesz Florin Iordache, az igazságügyi törvények módosításáért felelős parlamenti különbizottság szociáldemokrata párti elnöke.
  • Forrás: presidency.ro
    Forrás: presidency.ro
Az Európa Tanács alkotmányjogi konzultatív testületétől az igazságszolgáltatás átszervezését bíráló Klaus Iohannis államfő kért szakvéleményt május elején, amikor – nem első alkalommal – az alkotmánybíróságnál is kifogást emelt a törvénycsomag egyes rendelkezései ellen. Iohannis szerint a törvénycsomag – amellyel szemben az ország nyugati partnerei is aggályai­kat fejezték ki – gyengíti az ügyészek jogállását, aláássa függetlenségüket, a bírák és az ügyészek megfélemlítésére irányuló új, párhuzamos testületeket létesít.
A Velencei Bizottság tagjai az igazságügyi miniszterrel, az igazságszolgáltatás csúcsszerveinek vezetőivel, a vitatott törvénycsomagot kidolgozó parlamenti különbizottsággal is találkoztak, a küldöttséget tegnap Klaus Iohannis is fogadta.
Az államfő elmondta, a találkozón sem ő, sem a Velencei Bizottság tagjai nem óhajtottak a módosítási tervezet szövegéről tárgyalni, inkább csak elvekről beszéltek, és elmagyarázta nekik, miért volt szükség arra, hogy hozzájuk forduljanak: először is a képviselőház és a szenátus különbizottságának nem szokványos eljárása, másrészt az említett különbizottság vitáinak teljes átláthatatlansága miatt, de azért is, mert a törvény bizonyos kitételei az igaz­ságszolgáltatás akadályoztatásához vezethetnek.
A Velencei Bizottság illetékesei sajnálatukat fejezték ki, hogy Románia nem folyamodott korábban véleményezésért a testülethez – nyilatkozta a küldöttséggel folytatott egyeztetést követően Alina Gorghiu nemzeti liberális párti szenátor. Gorghiu szerint a Velencei Bizottságnak a romániai igazságügyi törvényekről szóló előzetes jelentése július folyamán készül el, a végleges változatra pedig októberig kell várni. A szenátor azonban úgy véli, a Szociáldemokrata Párt még az előzetes jelentést sem fogja megvárni, és az ebben foglalt ajánlásokat is figyelmen kívül hagyja majd.
Florin Iordache, az igaz­ságügyi törvények módosításáért felelős parlamenti különbizottság elnöke nagyon jóknak minősítette a bizottság tagjaival folytatott megbeszéléseket. Elmondta, meghívták a bizottság jövő heti plenáris ülésére, hogy az esetleg még tisztázatlanul maradt kérdésekre válaszolni tudjon. A képviselő azt mondta: továbbra is tekintettel lesznek a Velencei Bizottság esetleges bírálataira.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?








eredmények
szavazatok száma 100
szavazógép
2018-06-13: Közélet - Iochom István:

Háromszéki lovas napok Nyujtódon

Az Erdélyi Lovaskaszkadőr Egyesület szombaton és vasárnap második alkalommal szervezi meg Nyujtódon a Háromszéki lovas napokat. A rendezvényről a két főszervező, Ugron Attila és Ugron-Fejér Orsolya számolt be lapunknak.
2018-06-13: Belföld - :

Hírsaláta

SIKERES A DINÓPARK. Három év alatt egymillió látogatót vonzott a barcarozsnyói dinópark.