Számonkérés az anyanyelvű oktatásért

2018. június 13., szerda, Világfigyelő
Az oktatás unióbeli korszerűsítéséről fogadtak el állásfoglalást az európai parlamenti képviselők. Sógor Csaba a romániai oktatási rendszer szükséges reformját hangsúlyozta a vitában, és arra emlékeztetett, hogy az EU a csatlakozás előtt számonkérte a tagállamokon az anyanyelvű oktatáshoz való szabad hozzáférést, amelyet a csatlakozás után is meg kellene tennie.
Az RMDSZ-es európai parlamenti képviselő a romániai helyzetet ismertetve kiemelte: a Világbank szerint is a romániai oktatási rendszerben a diákok 40 százaléka funkcionálisan írástudatlan, öt diákból egy pedig idő előtt elhagyja az iskolarendszert. Ezért is történik meg az, hogy a romániai munkaerő nem tud lépést tartani a technikai ágazatok magas fokú, rendkívül szerteágazó munkaerőigényeivel – érvelt az EP-képviselő, aki szerint az EU támogatása rendkívül fontos ezekben a tagállamokban a reformok megvalósításához. „Teljesen egyetértek az állásfoglalás azon fejezeteivel, amelyek leszögezik, hogy az EU-n belüli oktatási rendszer befogadó és hozzáférhető legyen mindenki számára, függetlenül a társadalmi, etnikai és nyelvi háttértől. A tagállamoknak minden szinten hozzáférést kell biztosítaniuk az anyanyelvű oktatáshoz az őshonos nemzeti kisebbségek tagjai számára” – érvelt az EP-képviselő, aki felszólalásában azt nehezményezte, hogy bár mindezt az EU a csatlakozás előtt elvárta, utólag nem kérte számon a tagállamokon. „Ezen követelmények teljesítését az EU-nak ma is el kellene várnia, főleg amiatt, mert azt tapasztaljuk, hogy sok tagállam jelenlegi politikája teljesen ellentétben áll a csatlakozás előtt vállalt ígéretekkel” – hangsúlyozta az RMDSZ-es képviselő.
Az oktatás unióbeli korszerűsítésére vonatkozó állásfoglalás egyébként leszögezi, hogy bár az iskola már nem az oktatás egyetlen központi terepe, de mindent meg kell tenni azért, hogy ismét a legfontosabb képzési helyszín legyen. A dokumentum megállapítja, hogy az oktatási rendszerek nagyobb finanszírozására van szükség már a gyermekek korai fejlesztésétől kezdve, ugyanakkor kimondja, hogy a tanári munka presztízsének megerősítése, a tanárok jobb felkészítése is elengedhetetlen a reformok megvalósításához.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 100
szavazógép
2018-06-13: Belföld - :

Meleşcanu kivágta magát

Románia fejleszteni akarja kapcsolatait valamennyi szomszédjával, Magyarországot is beleértve, senkivel sem akar háborúskodást és csatározást – hangoztatta Teodor Meleşcanu külügyminiszter hétfőn a képviselőházban.
2018-06-13: Világfigyelő - :

Az atomfegyver-mentesítésért (Trump–Kim csúcstalálkozó )

Észak-Korea elkötelezte magát a teljes atomfegyver-mentesítés mellett, az Egyesült Államok pedig ennek fejében biztonsági garanciákat nyújt, s együttműködnek egymással e célok elérése érdekében, új fejezetet nyitnak kettejük viszonyában, amelyre hosszú évtizedekig szinte csak az ellenségeskedés volt jellemző – ebben foglalható össze Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető tegnapi történelmi jelentőségű csúcstalálkozója, amely közös nyilatkozat aláírásával ért véget.